Pula-ajan ruokaohjeita

LEIVONNAISET

Perunalimppu
5 litraa perunoita
2 rkl hiivaa
2 rkl suolaa
ruisjauhoja tarpeen mukaan
kuminoita

Kuoritut perunat keitetään vähässä vedessä (ilman suolaa) ja hienonnetaan. Soseeseen lisätään keitinvesi ja ruisjauhoja vellimäiseksi seokseksi. Tämä peitetään paksulla ruisjauhokerroksella ja astia pannaan peitettynä lämpimään imeltymään. Tunnin kuluttua vatkataan taikinaa hyvin, peitetään uudelleen jauhoilla ja jatketaan imeltämistä. Näin jatketaan, kunnes taikina on tarpeeksi imelää. Jäähdytetään  ja annetaan hapantua. Sen jälkeen lisätään hiivasekä mausteet ja taikina alustetaan. Kohonneesta taikinasta leivotaan limppuja, jotka vielä kohotetaan, pistellään ja paistetaan noin tunnin ajan.


Verileipä
1 ½ litraa verta
½ litraa vettä tai kaljaa
5 rkl hiivaa
4 rkl suolaa
(2 tl meiramia)
1 ½ kg ohrajauhoja
1 ½ kg ruisjauhoja

Veri siivilöidään ja vatkataan kuohkeaksi. Hiiva ja mausteet sekoitetaan haaleaan veteen tai kaljaan ja lisätään veriseokseen. Taikina alustetaan hyvin. Noussut taikina leivotaan reikäleiviksi jotka kohonneina pistellään  ja kypsennetään hyvässä uuninlämmössä. Leiväät säilytetään kuivattuina.

Verileivät käytetään esim. siten, että leivät paloitellaan, liotetaan kylmässä vedessä ja kiehautetaan. TArjotaan puolukkahillon kanssa.


Kurpitsa-vehnäleipä
½ kg raastettua kurpitsaa
2 kup. maitoa tai vettä
2 rkl hiivaa
suolaa
vehnäjauhoja

Raastettu kurpitsa sekoitetaan haaleaan nesteeseen. Hiiva ja suola lisätään, jauhot sekoitetaan joukkoon ja taikina alustetaan tavallisen paksuksi, ja notkeaksi. Se leivotaan heeti pitkoiksi, joiden annetaan nousta. Paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.


Kahvirieska (ei sisällä kahvia nimestä huolimatta)
½ kg keitettyjä perunoita
4 dl - ½ litraa piimää
ohrajauhoja ja vähän vehnäjauhoja
suolaa

 Hienonnettuihin perunoihin yhdistetään piimä. Jauhot sekoitetaan joukkoon, mutta ei vaivata sen enempää, ettei taikna sitkisty. Taikinasta leivotaan ohuita, noin 15 cm läpimittaisia rieskoja, jotka pistellään ja paistetaan nopeasti erittäin kuumassa uuninlämmössä mieluimmin arinalla samaan tapaan kuin karjalanpiiraat. Kypsät rieskat asetetaan päällekäin leivinliinan sisään pehmiämään. Vähän haaleina sivellään yläpinta voilla, sokerilla ripotellaan hiukan päälle ja rieskat taitetaan kaksinkerroin (voideltu puoli sisään).

Piimän asemesta voi liemeksi käyttää perunoiden keitinlientä tai vettä.

Herkullista.


Raparperileipä
2 ½ dl raparperisosetta
½ rkl hiivaa
1 tl suolaa
sakariinia tai sokeria
1 ½dl kaurasuurimoita
3 ½ dl ruisjauhoja

Raparperi jauhetaan soseeksi, siihen lisätään hiiva, mausteet ja suurimot, ja seos saa jonkin aikaa seisoa. Sitten se alustetaan jauhoilla ja leivotaan pyöreiksi kakuiksi, joiden annetaan kohota. Pistellään ja paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.


Ruiskakku
vajaa 1 dl sokeria
½ tl suolaa
2 dl hapanta tai tuoretta maitoa
3 tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
½ tl neilikkaa
vajaa 4 dl ruisjauhoja
3 rkl hilloa tai marmeladia

Sokeri, suola, kaneli ja neilikka sekoitetaan maitoon. Jauhot, joihin leivinjauhe on yhdistetty, lisätään seokseen. Viimeiseksi pannaan joukkoon hillo tai marmeladi. Seos paistetaan voidellussa ja jauhotetussa vuoassa.