Keitot

LATAA PDF

Luukeitto
1/4 kg tuoretta tai ruskistettuja luita
2 litraa vettä
(suolaa)
1 sipuli
(5 maustepippurihernettä)
3 rkl ohrasuurimoita
1/2 lanttua
3 porkkanaa
2 litraa perunoita

Luut pannaan kylmän veteen ja keitetään, vaahto kuoritaan. Sipuli, pippuri ja suurimot lisätään. Kun maku on kiehunut liemeen, otetaan luut pois, lanttu- ja porkkanakuutiot pannaan joukkoon jahetkistä myöhemmin perunat. Annetaan kiehua kypsäksi ja maustetaan suolalla.


Kokkarekeitto
1/4 kg naudanlihaa tai luita
2 1/2 litraa vettä
1 porkkana
1 sipuli
(5 maustepipprihernettä)
suolaa
Kokkareet: perunoita, jauhoja. keittolientä, (rasvaa), suolaa

Huuhdottu liha pannaan kylmään veteen ja keitetään. Vaahto kuoritaan, porkkanakuutiot, hienonnettu sipuli, suola ja maustepippuri lisätään. Liha saa kiehua kypsäksi ja paloitellaan.

Kokkareet valmistetaan tähteeksi jääneistä tai keittoliemessä kypsennetyistä perunoista. Perunat hienonnetaan, keiton pinnalla olevaa rasvaisinta lientä lisätään hiukan ja jauhoja niin paljon, että saadaan koossapysyvä seos. Seoksesta otetaan lusikalla kokkareita, jotka kypsennetään keittoliemessä.


Tomaatilla maustettu perunakeitto
1/2 litraa perunakuutioita
1 porkkana
1 sipuli tai purjosipuli
1 1/2 litraa vettä
1-2 rkl tomaattisosetta
hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia
suolaa

Raastettu porkkana, hienonnettu sipulu ja paloitellut perunat pannaan kylmään, suolalla maustettuun veteen ja keitetään, kunnes perunat ovat soseutuneet. Keitto maustetaan tomaattisoseella, suolalla ja persiljalla tai ruohosipulilla.


Ruskea kaalikeitto
1 kaalinkupu
1 porkkana
1/2 litraa perunalohkoja
2 litraa vettä
suolaa
meiramia

Hienoksi leikattu kaali ruskistetaan pannussa uunissa. RAsvaa ei käytetä, vaan kaalia sekoitetaan usein ruskistamisen aikana. Kaali pannaan porkkanasuikaleiden kanssa veteen kiehumaan. Myöhemmin lisätään perunat ja mausteet. Keitto saa kiehua kypsäksi.


Kaura-vihanneskeitto
3 rkl kaurasuurimoita
2 kupillista porkkanasuikaleita
2 kupillista lanttusuikaleita
1 kupillista hienoksi leikattuja sieniä
1/2 litraa perunasuikaleita
(1/2 selleriä hienoksi leikattu)
valkopippuria
suolaa
vettä tai kasvislientä

Kaikki muut ainekset, paitsi perunat pannaan kasariin veteen mausteiden kera kiehumaan. Noin 30 minuutin kuluttua lisätään perunasuikaleet. Keiton annetaan kiehua kypsäksi. Tarjotaan kuumana.


Vitamiinikeitto
1 litra vettä tai kasvislientä
1 1/2 rkl jauhoja
2 rkl tomaattisosetta
10 g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
1 rkl hienonnettua persiljaa

Jauhot sekoitetaan veteen tai kasvisliemeen ja annetaan kiehua noin 10 minuuttia, jolloin lisätään tomaattisose, hiiva ja mausteet sekä hienonnettu persilja. (Hiiva hierotaan suolan tai sokerin kera nestemäiseksi ja sen jälkeen lisätään keittoon.)


(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');