Sekalaiset

Eväspiirakka
kuori
½ litraa haaleata vettä tai maitoa
1 rkl hiivaa
1 rkl suolaa
(50g sulatettua rasvaa)
400 g hienoja jauhoja

Taikina valmistetaan nopeasti sekoittamalla kauhalla kaikki edellä mainitut ainekset huolellisesti sekaisin. Annetaan kohota. Sitten puolet taikinasta kaadetaan voidellulle pellille, jossa on reunat. Taikinan päälle levitetään täytteeksi joko haudutettua , suolalla maustettua kaalia tai keitettyjä suolalla maustettuja ohrasuurimoita ja porkkanaraastetta. Jäljellä oleva kuoritaikina levitetään täytteen päälle. Piirakka saa kohota. Voidellaan vedellä tai maidolla, paistetaan vaalean ruskeaksi. Tarjotaan eväsruokana tai tavallisella aterialla lämpimänä.


Silakkakääryleet 1
½ kg suolasilakoita
2 rkl vehnä- tai ruisjauhoja
1 kupillinen maitoa

Liotetut, ruoditut silakat kierretään kääryleiksi, alkaen pyrstöpuolesta, nahka ulospäin. Kääryleet pannaan voideltuun , jauhotettuun vuokaan ja jauhoja ripotellaan pinnalle. Vuoka pannaan uuniin paistumaan. Kun kalat ovat ruskeita, lisätään maito ja annetaan vielä hetken paistua.


Silakkakääryleet 2
½ kg tuoretta silakoita
suolaa
hienonnettua valkopippuria
½ sipulia
1 ½ kupillista laimennettua etikkaa
1 tl sokeria

Kalat perataan ja huuhdotaan. Pää, selkäevä ja pyrstö poistetaan. Kalojen sisäpinnalle ripotellaan suolaa, hienonnettua valkopippuria sekä sipulia. Kalat kierretään kääryleiksi, alkaen pyrstöpuolesta ja nahka ulospäin. Ne pannaan tulenkestävään vuokaan ja sokerilla ja suolalla maustettu etikkaliemi kaadetaan päälle. Keitetään uunissa tai hellalla pehmeiksi.


Punajuurihakkelus
2 litraa punajuuria
vettä, suolaa
1 rkl rasvaa
suolaa, sokeria
vähän etikkaa
½ kupillista maitoa

Punajuuret keitetään suolalla maustetussa vedessä, kuoritaan ja hakataan hienoksi. Padassa sulatetaan rasva ja siihen pannaan punajuuret kuumenemaan. Maustetaan ja viimeiseksi lisätään maito.


Hakkelusmakkara

Naudan pää, maha, sydän yms keitetään, jäähdytettään ja hienonnetaan. Liemi siivilöidään, enin rasva kuoritaan talteen. Liemessä keitetään ohrasuurimoita, lihahakkelus lisätään, maustetaan sipulilla, suolalla ja pippurilla. Seosta pannaan lämpimänä makkarasuoliin. Makkarat keitetään suolalla maustetussa vedessä.


Rasvake
2 kg rasvoja
½ litraa vettä
1 peruna
suolaa

Rasvakkeeseen käytetään joko yksinomaan sian rasvoja tai yhdistettynä sian-, naudan- ja lampaanrasvoja. Rasvoista poistetaan paksuimmat kalvot. Sen jälkeen rasvat paloitellaan kuutioiksi tai jauhetaan lihamyllyllä hienoksi ja pannaan vuorokaudeksi kylmään veteen likoamaan. Liotuksen jälkeen poistetaan verinen vesi hyvin tarkkaan. Rasvat pannaan pataan kylmään veteen ja saavat kiehua kannen alla noin tunnin ajan. Sitten otetaan kansi pois ja rasvojen sekaan lisätään kuorittu peruna. Rasvat saavat kiehua useita tunteja, kunnes kalvot laskevat pohjaan ja vesi on haihtunut pois eikä seos enää porise. valmis rasvake saa hieman jäähtyä, minkä jälkeen se siivilöidään ja kaadetaan säilytysastiaan.

Jos rasvaketta käytetään yksin omaan paistamiseen, lisätään siihen rasvakkeen lämimänä ollessa hiukan suolaa ja seos vatkataan kuohkeaksi.


Sokerijuurikassiirappi

Sokerijuurikkaat pestään harjalla tai vispilällä hyvin puhtaiksi, kuoriminen ei ole ensinkään välttämätöntä. Pienet juuret poistetaan veitsellä. Sen jälkeen ne leikataan mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja pannaan kylmään veteen tulelle. Vettä niin paljon, että viipaleet peittyvät. Kasarin annetaan hitaasti kuumentua kiehumispisteeseen ja saa sitten hautuanoin 5-6 tuntia. (Jos kasari kiehuu koko ajan, liukenee juurikkaista liemeen sivuaineksia ja siirapista tulee kitkerän makuista.) Kun se on tarpeeksi hautunut ja liemi on hyvin imelää, siivilöidään juurekset pois. Liemi pannaan uudelleen kiehumaan ja sitä keitetään nyt kasarissa ilman kantta, kunnes seos tulee siirappimaiseksi. Keittämisen lopulla on sitä sekoitettava, ettei se pala pohjaan. Jos siirappi käytetään lähiaikoina, voi sen jättää löysemmäksi ja säilytetään pulloissa. Liian ohueksi jätettynä se ei säily hyvin, vaan alkaa käydä, kuten vesipitoiset hillot. Paksun siirapin voi säilyttää lasi-, pporsliini- tai emaljiastioissa, kannella peitettynä ja säilyy se viileässä paikassa hyvin vuoden parinkin.

Siirapin valmistuksessa jääneitä juureksia käytetään pieniksi leikattuina ja kuivattuina sekä paahdettuina kahvin korvikkeena. Tai käytetään juuresviipaleet survottuna tai jauhettuna leivän, marjapuuron sekä laatikojen valmistukseen.


Karjalainen kaurakiisseli (Ohje Impilahdelta)
2 ½ litraa vettä
5-6 kupillista kaurajauhoja tai suurimoita
palanen hapanleipätaikinaa tai hiivaa
suolaa, maitoa

Karkeita kaurajauhoja tai-suurimoita sekoitetaan haaleaan veteen niin paljon, että tulee paksu puuro. Seokseen lisätään hapantaikinan juurta tai hiivaa ja sen annetaan käydä yli yön, kunnes seoksen pinnalle nouseen kuplia, jolloin seos siivilöidään ja huuhdotaan hyvin. Sen jälkeen se saa vähän seisahtaa . Seoksen päälle noussut vesi kaadetaan pois.

Seos pannaan sitten rautapataan vienolle tulelle sekoittaen koko kiehumisajan. Kun se alkaa kiehua, lisätään joukkoon maitoa, vettä tai marjamehua ja keitetään 10-15 minuuttia.

Tarjotaan kylmänä maidon kera.


Kotitekoinen hiiva 1
½ litraa keitettyjä, hienonnettuja perunoita
1 rkl sokeria
1 kupillinen haaleata vettä
1 tl painohiivaa

Perunat ja sokeri sekoitetaan, siihen lisätään haalea vesi vähitellen ja seos vatkataan kylmäksi. Vesitilkkasessa liotettu painohiiva hämmenetään joukkoon ja hiiva saa käydä lämpöisessä paikassa. 24 tunnin kuluttua se on käyttökelpoista. Hiiva säilytetään umpinaisessa astiassa.


Kotitekoinen hiiva 2
2 kupillista maltaita
1 kupillista humaloita
½  litraa vettä
1 kupillinen raastimella hienonnettua perunaa
1 rkl sokeria

Maltaat, humalat ja vesi keitetään 20 minuuttia, siivilöidään ja sekoitetaan perunaraasteen joukkoon. Sokeri lisätään ja hiiva saa käydä.