Vehnäleivät

Anna taikinan kohota hyvin

Leivonnaiset onnistuvat parhaiten, kun valmistusaineet ovat tasalämpöisiä. Ota jauhot, muna ja rasva jo hyvissä ajoin ennen leivontahetkeä huoneenlämpöön tasaantumaan.

Mittaa suuret jauhomäärät litranmitalla. Kaada jauhot "ilmavasti" asteikolliseen litranmittaan. Aloita aina pienellä määrällä jauhoja, tällöin niitä on helppo lisätä. Jos jauhoja on liikaa, taikinasta tulee kovaa.

Hiiva tarvitsee toimiakseen sopivan lämpötilan, haalean kädenlämpöisen (+37 C) taikinaliemen ja huoneenlämpöiset jauhot, ettei taikinan lämpötila laskisi ja hiivakäyminen hidastuisi.

Lisää rasva taikinaan pehmeänä, sulattamatta. Voit käyttää taikinaan myös juoksevaa margariinia. Alusta taikina tasaiseksi eli kunnes se irtoaa kulhon laidoista. Valmis taikina on kiiltävä ja kimmoisa.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Anna peitetyn taikinan kohota huoneenlämmössä vedottomassa paikassa 30-40 minuuttia kaksinkertaiseksi.

Kohota riittävästi. Kohota leivonnaiset liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa 20-40 minuuttia. Hiivataikinan pitää kohota riittävästi. Leivonnainen on sopivasti kohonnut, kun sitä sormella painettaessa syntynyt syvennys katoaa nopeasti.

Vaivaa taikina kimmoisaksi. vaivaa taikina notkeaksi kulhossa. Kumoa se kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikinaa rauhallisin tasaisin liikkein kunnes sitä on helppo käsitellä eikä se enää tartu käsiin. Käytä niin vähän jauhoja kuin mahdollista.

Voitelemalla väriä ja kiiltoa. Kananmuna antaa kauniin värin ja kiillon. Vatkaa munan rakenne rikki. Voitele kevyesti.