Pohjanmaa

Vaasa

Nandor Mikolan Museo

Kuvauksellisessa vanhassa tullimakasiinissa on nykyään esillä  Nandor Mikolan suuria vesivärimaalauksia. Mikola, jota pidetään Suomen vesivärimaalauksen mestarina, syntyi Unkarissa 1911 ja muutti Suomeen 1936. Hän saavutti pian mainetta tyypillisesti Marraskuun ryhmän henkisillä vesivärimaalauksillaan, joiden siniharmaa "suomalainen" väriskaala tavoittaa Suomen luonnon lyyrisen olemuksen. Hänen etelään tekemänsä matkat kirkastivat ja laajensivat hänenkin värivalikoimaansa, ja iän myötä Mikolan työt ovat käsitelleet valoa ja varjoa, rytmiä ja sävyjä entistä abstraktisempaan tyyliin.

Pietarsaari

Arktinen museo Nanoq

Nanoq, joka on saanut nimensä  Grönlannin kielen jääkarhu sanan mukaan, on Suomen ensimmäinen  arktinen museo  ja arktisen kulttuurin tutkimuskeskus. Päärakennuksen  mallina on ollut pohjoisgrönlantinen turvemaja. Sen ympärillä on harmaasta kierrätyspuusta rakennettuja mökkejä.

Museossa on ainutlaatuinen kokoelma varusteita norjalaisten Fridtjof Nansenin  ja Roald Amundsenin kuuluisilta  naparetkiltä ja insinööri S.A. Andréen traagiselta ilmapallomatkalta. Vanhimmat Pohjoismaiden  pohjoisosista, Kanadasta ja Grönlannista peräisin olevista metsästysaseista ja työkaluista ovat 1600-luvulta. Museossa esitellään arktista kasvistoa ja eläimistöä, joka arktisia  kulttuureja edustavat tekstiilit ja taideteokset, muun muassa harvinainen  kokoelma Kanadan eskimoiden saippuakivitöitä.