Itä-Uusimaa

LAT 60°30̕34.6” LON 25°35'4.4”

Isojakoa Askolan kylissä, Askola

Isojako Nietoon ja Vakkolan kylissä alkoi niin, että pappi kolmena pyhänä luki saarnastuolista kuulutuksen, että Hänen Kuninkaallinen Korkeutensa Ruotsin Kuningas on antanut armollisen käskyn, että Askolassa maanomistusten ja nautintojen järkiperäistämiseksi suoritetaan isojako. Sitä saapuu tulevana suvena tekemään ritari, majuri ja toporeivi. Se ja Se apunaan kadettija, kornettija ja sotamiehiä. Niille pitää itse kunkin kylän varat majoitus. Lisäksi tuli kylien valita rajoista ja omistuksista tietoisia uskottuja miehiä kansan edusmiehiksi maanmittauksiin.

Muut asiat järjestyivät Vakkolassa ja Nietoolla, mutta kukaan ei uskaltanut majoittaa päämaanmittaria, sitä ritaria ja majuria. Lopulta Sipin talon emäntä Nietoolta lupasi majoittaa herran.

Kun maanmittarit tulivat kylään, Sipin emäntä piti päämaanmittaria niin hyvänä kuin olisi ollut hääkestit talossa. Pöydästä ei puuttunut lihaa, kalaa, voita, piiraita ja kaikenlaisia juotavia. Emäntä pääsi hyväksi tutuksi  päämaanmittarin kanssa, joka oli aika herkkusuu. Kun tämä kehui emännän lihakonkkia hyviksi ja rasvaisiksi, emäntä tuumi:

- Kyllähän Te niitä saisitte vaikka eväiksi ja kotiin vietäviksi, kun saisin tuon Pohjoisniitun talolle heinämaiksi.

Maanmittari sanoi:

- No, kyllähän sen saat, kun ehditään!

Siihen emäntä vastasi hyvillä mielin:

- Jos sen saan, niin annan hyvän vasikan Teille.

Kokous pidettiin päämaanmittarin kortteerissa Nietoon Sipillä. Siinä päätettiin antaa Pohjoisniittu vakkolaisille, sillä kokouksen mellakassa ei maanmittari muistuttanut lupaustansa Sipin emännälle. Vakkolaiset  olivat mielissään, kun saivat pitää hyvän niittynsä. Sitten tultiin ulos kokoushuoneesta, että katsotaan maita, rajoja ja pyykkejä maastossa. Silloin huusi vasikka Sipin navetan ovella:

- Entä myää - ää, entä myää - ää ää...

Maanmittari muisti asian, kutsui miehet uudelleen kokoukseen ja selitti, että kartan mukaan Pohjoisniittu kuuluukin Nietoon kylään. Miehet eivät kartasta mitään ymmärtäneet, myönsivät asian, ja niin tuli Pohjoisniittu Sipin talolle.

Isojako on vuosina 1757-1949 suoritettu maanjako, jolla järkeistettiin aikojen kuluessa hyvin monimutkaisiksi pilkkoutuneita omistuksia ja nautintoja. Työ jatkui itse asiassa vielä vuoden 1949 jälkeenkin uusjaon nimellä.

Pohjoisniittu on nykyisin peltoalue Nietoon ja Vakkolan kylien välissä Porvoonjoen itärannalla, vajaat 5 km Askolan kirkonkylän eteläpuolella. Se on merkitty ainoastaan peruskarttaan.

MUITA MAANMITTAUSTARINOITA: Pohjoisniitun tarinan kaltaisia lahjustarinoita tunnetaan kaikkilata Suomesta. Monet Härkähuhdat, Vasikka-ahot ja Juustopellot ovat saaneet nimensä lahjuksen mukaan. Toinen yleinen maanmittarina kertoo väärin vedetylle rajalleilmestyvästä rajahaltiasta. Sellainen Askolassa Onkimaan ja Korttian kylien välisellä Rajamäelle huutamaan: "Onko Roo rätt!!", kun raja vedettiin väärin Korttian hyväksi. Kolmas yleinen, Askolassakin kerrottu tarina kertoo  isännästä, joka hankki itselleen maata valan vannomalla. Hän vannoin seisovansa omalla maallaan, ja niin seisoikin, koska oli pannut maata omalta pelloltaan kenkiinsä.