Varsinais-Suomi

LAT 60°25'44.6” LON 22°5'20.2”

Jättiläisen tuoma kivi ja kalojen valtaistuin, Kukkarokivi, Raisio

https://www.youtube.com/watch?v=mR1GtEjSlDc

Raision kirkkoherran kanssa kirkon rakentamisesta sopimuksen  tehneet jättiläiset vannoivat paetessaan kostoa, kun eivät saaneetkaan palkakseen kirkkoherran päätä. Myöhemmin kuultiin jättiläisen suunaton kivi kukkarossaan vaeltelevan saaristossa. Hän kyseli kaikilta tietä Raision kirkolle, ja kertoi aikovansa murskata kirkon kivellään. Väki oli hädissään.

Lopulta keksittiin ovela juoni. Jättiläistä vastaan lähetettiin akka, jonka soutama vene oli täynnä kenkärajoja ja aironrisoja. Kun jättiläinen kysyi akalta tietä Raisioon, tämä kertoi sieltä tulleessaan kuluttaneensa loppuun kaikki mukanaan olevat kengät ja airot. Jättiläinen tuumi Raision olevan liian kaukana, luopui kostoaikeestaan ja jätti Kukkarokiven nykyiselle paikalle.

Kukkarokivi on myös kalojen kuninkaan valtaistuin. Kalojen kuninkaan Airiston vanhan lohen kuoltua alettiin valita uutta kuningasta.

Kaksi kalaa ilmottautui, taimen ja kiiski. Kuninkaaksi tulisi se, joka hyppäisii korkeimmalle vasten Kukkaronkivveä. Kun taimen hyppäsi, kiiski tarttui sen pyrstöön. Siitä kiiski sai alkuvauhdin, joka lennätti sen kiven päällä olevaan halkeamaan. Siellä se räpiköi huutaen alamaisiaan auttamaan. Sillä aikaa muut kalat polvistuivat kiven viereen odottaen kiisken paluuta. Kiiski ei koskaan palannut, koska lokki söi sen. Niinpä Kukkarokiven luona on vielä tänäkin päivänä mahdottoman hyvä kalapaikka, koska siellä kalojen parhaimmisto yhä odottaa kuninkaansa laskeutuvan valtaistuimeltaan.

Kukkarokivi, joka on Suomen suurin selvästi näkyvissä oleva siirtolohkare, on Turussa Ruissalon pohjoispuolella. Kivi on rauhoitettu ja nähtävyytenä merkitty GT-karttaan.

MUITA JÄTTILÄISEN KANTAMIA KIVIÄ:

Jättiläisten kantamia lohkaria on monien keskiaikaisten kirkkojen seinissä. Lohkareita, joita jättiläinen tai hiisi on kantanut mukanaan murskatakseen kirkon, ja jotka he sitten ihmisten erehdyttäminä ovat jättäneet jonnekin, on paikoin, Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Hämeessä. Yleisempiä ovat kuitenkin kertomukset, jonka mukaan hiisi tai jättiläinen heittää kirkkoa kivellä kuten esimerkiksi Huittisissa kerrotaan tapahtuneen. Tarinaa kalojen kuninkaanvaalista kerrotaan myös muutamista lohkareista Pohjanlahden rannikolla.