Satakunta

LAT 61°35'23.3” LON 22°37'28.8”

Miten Velhonvitunputous syntyi, Velhonvitunvuori, Lavia

https://www.youtube.com/watch?v=VSt1iUI8lpw

http://www.suomenvesiputoukset.fi/vesiputoukset/suomen-vesiputoukset-luettelossa/velhonvuoren-putous/

Muuan naisvelho manasi silloin vielä syrjäisen nimettömän vuoren huipulla paholaista esiin saadakseen siltä tietoja ja apua. Manaus ei kuitenkaan tuntunut toimivan. Velho joutui toistamaan sen pari kertaa.

Äkkiä paholainen ilmestyi melkoisen räjähdyksen, liekkisuihkun ja valtavan  savunpöllähdyksen saattelemana. Velhoparka säikähti silloin niin, että häneltä pääsivät pissit pöksyyn. Paholainen katsoi edessään vapisevaa, housuihinsa pissinyttä kurjimusta ja ärjäisi:

- Mitäs sinä minusta tahdot!!

Kun velho ei vieläkään saanut sanaa suustaan, piru muutti hänet vuoren päällä olevaksi suoksi. Housuun menneet kuset valuvat ikuisesti purona alas kallion kylkeä.

Tapauksen johdosta ennen nimettön mäki sai nimen Velhonvitunvuori. Vielä tänäkin päivänä säikähtäneen naisvelhon pissi valuu Velhonvitunputouksena kalliota pitkin mäen juurelle tehdyn maantien alitse Lavijärveen.

Velhonvitunvuori on Lavialta Suodenniemelle vievät tien varrella. Se on merkitty peruskarttaan nimellä Velhovuori. Puron ympäristö on rauhoitettu.

MUITA VASTAAVIA PAIKKOJA:

Muita aivan vastaavia paikkoja ei tunneta. Lähinnä vastaava aihe ovat paikat, joita kutsutaan esimerkiksi Kuninkaankusikiviksi tai Kusikallioiksi. Ne ovat tavallisesti saaneet nimensä Ruotsin kuninkaan tai jonkun muun arvohenkilön käydessä kiven takana luonnollisilla tarpeillaan. Piimäkallio on Keski-Suomessa oleva kallio, jota myöten virtaavasta vedestä saostuu rinteeseen kalkkia.

https://www.google.fi/maps?q=Piim%C3%A4kallio&um=1&ie=UTF-8&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMI0r_G9dD4xwIVSWQsCh0xJAU1