Kanta-Häme

LAT 61°8'21.1” LON 24°17'23.2”

Lappalaisnoita yrittää tuhota papin, Laminämmänkivi, Hattula

Siihen aikaan, kun Hattulassa oli jo kivikirkko, Vanajaveden rannoilla asui vielä pakanallisia hämäläisiä ja lappalaisia. Heille papit kävivät rantakylissä saarnaamassa evankeliumia ja yrittivät saada heidät kasteelle.

Kerran oli muuan pappi parin soutumiehen kanssa saarnamatkalla. Kun he ohittamassa Tyrvännön Vanajanniemen kärkeä, ilmestyi rantakiville lappalaisakka, seudun mahtavin noita. Noita alkoi hosua ja joikailla, ja kohta syykin selvisi. Taivas synkkeni, aallokko nousi ja suuri tuulenpyörre alkoi parkuen  lähestyä papin venettä. Soutajat  olivat lähteä karkuun, mutta pappi nousi veneessä seisomaan, nosti kaularistinsä näkyville, teki sillä ristinmerkin ja huusi:

- Nimeen Isän, Pojan ja Pyhän Hengen!!

Papin sanoilla oli sellainen mahti, että taivas selkeni, aallokko asettui ja pyörretuuli hävisi olemattomiin. Samalla lapinämmän takana ollut suuri kivenjärkäle kaatui ja hautasi alleen edessään loitsineen noidan.Vielä tänäkin päivänä niemen kärjessä on iso, Lapinämmänkiveksi kutsuttu lohkare muistona ajoista, jolloin kristinusko ja pakanuus taistelivat Hämeen vesillä.

Lapinämmänkivi on Vanajanniemen erään niemekkeen kärjessä. Tyrvännön kirkolle vievältä tieltä kääntyvää paikallistietä myöten pääsee verraten lähelle niemen kärkeä. Lohkare on aivan Vanajaveden rannalla vilkkaan veneilyreitin varrella.

MUITA NOIDAN JA PAPIN TAISTELUJA:  

Noidan ja papin välinen voimainmittely on silloin tällöin toistuva tarinoiden aihe, jota mm. Juhani Aho on käyttänyt tuotannossaan. Tarinoiden yleinen opetus on, että papin valta on noidan pirulta saamaa valtaa suurempi. Tarina-aihe on yleisin Lapissa ja Suomenselällä.