Pirkanmaa

LAT  61°27'49.1” LON 24°4'11.9”

Verta hikoileva, Kangasalan kirkko, Kangasala

Siihen aikaan, kun Kangasalan kirkkoa rakennettiin, syytettiin muuatta kylän neitosta aviottoman lapsensa tappamisesta. Neitonen ei ollut koskaan lasta edes synnyttänyt, mutta silti oikeus tuomitsi hänet mestattavaksi. Kun naista vietiin teloitettavaksi ohi kirkonrakennuksen, tuotiin mestaussaattuetta  vastaan isoa kivenlohkaretta kirkon seinään muurattavaksi. Kiven ollessa neidon kohdalla tämä sanoi:

-Tuon kiven pitää aina verta hikoileman, niin totta kuin minä tässä olen todistamassa, että olen syytön.

Mestaus pantiin toimeen ja kivi muurattiin kirkon seinään.Se hiloilee vielä tänäkin päivänäkin punertavaa hikeä viattoman neidon muistoksi. Nykyään tätä verta hikoilevaa kiveä, nimitetään Verikivi, näytetään kirkon seinässä turistinähtävyytenä.

Kiven hikoilema veri on sen rapautuessa syntymää ruostetta, joten asialla on luonnollinen, geologinen  selitys. Kangasalan kirkko on keskellä kirkonkylää. Se on merkitty GT-karttaan.

MUITA VERTA HIKOILEVIA KIVIÄ: 

Verta hikoilevia mestauskiviä kuuluu oelvan myös Olavinlinnassa ja Isossakyrössä. Lisäksi tunnetaan pari kiven luona tehdyn murhan takia verta vuotavaa kiveä Pohjanmaalta.