Pohjanmaa

LAT 62°58'5.4” LON 22°20'59.0”

Seppä karkasi ryssiltä, Sepänkivi, Isokyrö

Isonvihan aikaan oli suurin osa Isonkyrön väestöstä joko paossa Ruotsissa tai piilopirteillä. Kylään oli kuitenkin jäänyt seppä, sillä hän ei ihan helpolla saanut pajaansa siirretyksi. Kuinka ollakaan sepän pihaan tuli joukko venäläisiä rakuunoita, jotka olivat muonitusretkellä. He ryöstivät sepän talon tyhjäksi isännän estelyistä huolimatta. He eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä saaliiseensa, ottivat sepän kiinni ja tivasivat häntä kauehan kidutuksen uhalla viemään heidät muiden ihmisten luo. Sepän ei auttanut muu kuin suostua.

Seppä oli kuitenkin miettinyt ovelan pakosuunnitelman. Hän johdatteli venäläiset ryteikköjen  läpi tietämälleen jättilohkareelle, jonka kyljessä olevan luolan läpi oli mahdollista kiivetä lohkareen päälle.

Kun oltiin kiven vieressä, seppä äkkiä tempautui irti, syöksyi lohkareen kyljessä olevaan koloon, kiipesi lohkareen päälle, hyppäsi sen toiselta puolelta alas ja karkasi pusikkoon. Rakuunat yrittivät joukolla perään, mutta jäivät kiinni ahtaaseen käytävään. Ennen kuin ulos jääneet arvasivat piirittää kiven, oli seppä tiessään. Hän kulki salatietä pakopirteille ja kertoi siellä tarinansa.

Sepänkivi on 20 m pitkä ja leveä 7-8 m korkea siirtolohkare. Se on muutama sata metriä Vaasan- Seinäjoen valtatien eteläpuolella. Sinne ei ole varsinaista tietä, vaan vain huonohko polku.

MUITA SOTAMUISTOJA:

Kaikkialla Suomessa on lohkareita, luolia ja suosaaria, joissa on oltu jonkin Ruotsin ja Venäjän välisen sotavaiheen aikana sotaa paossa tai tapeltu. Sotatapahtumia nähneitä kiviä ovat mm. Isonkyrön Linnakivi ja Rengonkivi, Suonenjoen Piilokivi ja Kurikkajärven erämaan pakoluolat, Laitilan  Pahojärven Piilokirkko ja LAvian Kellarikiven luola. Sepänkiven tarina on kuitenkin niin toiminnallinen ja dramaattinen, että se on kertomisen arvoinen.