Etelä-Pohjanmaa

LAT 62°57'14.8” LON 22°56'35.8”

Kova paikka, Simpsiönvuori, Lapua

http://www.turisti-info.fi/n%C3%A4ht%C3%A4vyydet/simpsi%C3%B6n-vuori/1768/

Lapualla oleva Simpsiönvuori oli ennen kova paikka. Siellä asui haltioita, jotka eivät ilman veroa sallineet kenenkään kulkea vuoren yli ikivanhaa, Mustasaareen eli nykyiseen Vaasaan vievää polkua pitkin. Mäellä olevaan kasaan oli heitettävä raha, tai jos kulkija oli rutiköyhä, niin ainakin kivi. Muuten vuoren näkymättömät asukkaat armottomasti pieksivät tai saattoivat tappaakin polulla kulkijat. Monet papit  ja noidat yrittivät turhaan masentaa vuoren haltiat. Heitä rääkättiin armottomasti, ja vain vähissä hengin ja verissä päin he selvisivät pois.

Paikka rauhoittui vasta, kun itse Piispa Hemminki kävi siellä. Hän kulki liturgiaa laulaen pitkin polkua, ja istui käräjiä pitämässä vuorella olevalla Piispankivellä. Siitä lähtien Simpsiön näkymättömät asukkaat jättivät kulkijat rauhaan.

Simpsiön asukkaat eivät tosin mihinkään hävinneet. Tietomiehet saavat niihin yhä yhteyden Simpsiön luolissa, uhrikivien kasalla ja istumalla Piispankivellä. Eikä niitä kannata vieläkään ärsyttää.

Vajaat sata vuotta muuan paikkakuntalainen oli talvella Simpsiöllä tukkitöissä. Hänellä oli lämmikkeenä pullo miestä vahvempaa. Kun hän söi lounastaan, hän muutaman ryypyn nauttineena huusi metsään:

- Tulkaa Simpsiön piruutkin ryypylle!

Tuskin mies oli sen huutanut, kun kankaasta nousi kaksi isoa miestä, että ne ulottuivat männynlatvoihin. He ottivat hervottomaksi säikhtäneen ukon kädestä pullon, panivat hänet rekeensä ja heittivät ukon rekineen ja hevosineen ilmaan, että lumenpöllähdys peitti kaiken näkyvyyden.

Kun ukko jotain lumimyräkältä näki, hän totesi olevansa ojassa peninkulman päässä Simpsiöltä Ruhan sillan luona.

Simpsiö on nykyisin turistikohde, jossa on radioasema, laskettelukeskus, näkötorni ja luonto-ja retkeilypolkuja. Vuori on myös tunnettu erikoisesta sinikvartsistaan, josta on tehty koruja. Simpsiö on välittömästi Lapuan länsipuolella ja on merkitty GT-karttaan.

MUITA KOVIA PAIKKOJA:

SIMPSIÖ ON PYHÄ VUORI, KUTEN KOLI, PISA, PYHÄVUORI, RUKA JA MONET LAPIN SEITATUNTURIT. sE ON KUITENKIN TARINOILTAAN AINUTLAATUINEN, SILLÄ PIISPA EI OLE VIERAILLUT MILLÄÄN MUULLA VASTAAVALLA PAIKALLA. USEIDEN MUIDEN MUINAISTEN PYHIEN VUORTEN  TAVOIN SEKIN ON NYKYISIN TURISTIPAIKKA.