Pohjois-Karjala

LAT 63° 24'40.6” LON 29°28'8.9”

"Siinä hännät häilää, kun Hännistä syyvään",

Hukkaluoto, Nurmes

Ruotusotamies Hänninen oli ollut sukuloimassa Nurmeksen puolessa. Hän aikoi lähteä Pielisen yli kulkevaa talvitietä kotiinsa. Höljäkän kestikievarissa häntä varoitettiin, että Pielisen selillä oli nähty susilaumoja. Häntä kehotettiin  odottamaan, että pääsee turvallisesti jonkun talvitiellä matkaavan seurueen mukana järviselkien yli. Hänninen vain nauroi, näytti hukariaan, lyhyttä miekkaansa, ja sanoi:

- Siinä hännät häilää, kun Hännistä syyvään!

Hänninen lähti talvitielle, mutta ei koskaan tullut kotiinsa. Keväällä, lumien sulaessa, talvitietä matkustavaiset  löysivät jäältä, Hukkaluodon luota, univormun puetun miehen jäänteet, tuppeen kiinni jäätyneen  miekan ja yhdeksän sudenraatoa.

Jäännöksistä pääteltiin, että Hänninen oli torjunut susien ensimmäisen hyökkäyksen tappaen miekallaan yhdeksän  hukkaa. Sitten hän pani veerisen miekkansa tuppeen. Kun sudet uudelleen hyökkäsivät, verinen miekka oli jäätynyt kiinni tuppeen. Hänninen ei saanunt sitä esille ja sortui susien ruoaksi.

Hukkaluoto käsittää kaksi pikkusaarta Pielisellä  Porosaaren pohjoispuolella lähellä Lieksan ja Nurmeksen  rajaa. Se on merkitty peruskarttaan. Sinne pääsee kesäisin vain veneellä. Lieksan ja Nurmeksen välinen laivaväylä kulkee Hukkaluodon vieritse.

MUITA SUSITARINOITA:

Sotamies Hänni tai Hänninen on tavannut loppunsa susien hampaissa parinkymmenen järven jäällä etenkin Savossa ja muualla Itä- ja Pohjois-Suomessa. Asutuimmilla mailla, Hämeessä ja Satakunnassa, keerrotun version mukaan sudet ahdistavat puuastioiden kauppiasta. Hän suojautuu ison vesipunkan alle ja kirveellä lyö poikki susien käpälät ja kuonot, kun ne yrittävät päästä hänen kimppuunsa. Susitarinat ovat yleisiä kaikkialla Suomessa. Sudet kuvataan niissä yleensä äärimmäisen verenhimoisiksi. Viimeksi susitarinat kokivat renesanssin 1993, jolloin Suomessa levinneiden huhujen mukaan Venäjältä pyydettiin apua susijahtiin, kun sudet olivat syöneet erään kalastajan Sortavalan edustalla Laatokan jäällä.