Pohjois-Pohjanmaa

LAT 65°33'11.6” LON 29°19'47.3”

http://www.julmaolkky.fi/

Julman Ölkyn balladi, Kuusamo

Kuusamossa asui nelisensataa vuotta sitten tietäjä, joka käytti kirkkonaan Julman Ölkyn seinämässä  olevaa Pirunkirkon  luolaa. Muuan nuorukainen  rakastui Vienan puolella asuvan suurkauppias Hovatan  kauniiseen tyttäreen. Poika oli kuitenkin köyhä ja maineeton, joten tytön saannista ei ollut toiveita. Lemmentuskissaan nuorukainen meni Julman Ölkyn tietäjän pakeille pyytäen apua. Tietäjä lupasi auttaa, mutta palkkiokseen  hän tahtoi Hovatan tyttären sielun, kun häät olisi pidetty. Nuorukainen suostui siihen.

Tietäjö teki taikansa. Siitä alkaen nuori mies onnistui kaikessa mihin ryhtyi. Kolmen vuoden päästä hän oli pohatta, jonka sopi käydä rikkaan Hovatan tytärtä kosimassa. Hän teki sen, ja vastaus oli myöntävä. Kun nuorukainen kihlausaikana tutustui morsiameensa, hän totetsi neidon sielun kauniiksi kuin kesäpäivä. Kateellisinkaan ei voinut sanoa tytöstä tai hänen käytöksestään mitään pahaa.

Häät pidettiin keskitalvella. Koko lähiseutu kokoontui Hovatan hoviin. Pian vihkimisen jälkeen tultiin sulhaselle sanomaan, että portilla oli mies, jolla oli hänelle tärkeää asiaa. Kun sulhanen meni portille, siellä oli tietäjä, joka ilmoitti tulleensa noutamaan palkkiotaan. Nuorukainen sanoi peruvansa sopimuksen, sulki portin ja palasi häätupaan. Silloin valtava lumipyörre lennätti ovet auki, valot sammuivat ja morsiamen kuultiin kirkaisevan. Kun valot saatiin palaamaan, oli häätupa lumen vallassa ja morsian tiessään. Sulhanen juoksi  ulos, tempasi keihään mukaansa ja hiihti yöhön. Aikanaan sulhanen tuli Julman Ölkyn luolalle. Siellä olivat tietäjä ja morsian, joka sielunsa menettäneenä oli mielipuoli. Sulhanen syöksi keihäänsä tietäjään ja tämä kuoli. Tietäjä ennätti luoda viimeisen loitsunsa. Se muutti sulhasen kotkaksi, joka lensi ulos. Vielä tänäkin päivänä sieluton neito kiertelee erämaita Julman Ölkyn ympäristössä. Kotka vartioi häntä korkealla lentäen ja katseellaan seuraten. Vain kerran vuodessa, hääpäivänään, nuorukainen saa ihmishahmonsa ja neito sielunsa ja he voivat yhden yön Pirunkirkolla itkeä surullista kohtaloaan.

Julma Ölkky on järven täyttämä rotkolaakso Kuusamon ja Taivalkosken rajalla. Se on merkitty nähtävyytenä GT-karttaan. Järvellä  liikennöi kesäisin turistivene.

MUITA VASTAAVIA TARINOITA:

Julman Ölkyn balladi, josta takavuosina tehtiin laulaelmakin, ei ole tyypillistä suomalaista tarinanperinnettä. Se on ainoaan lajissaan, eikä mitenkään kovin tunnettu. Keski-Euroopassa ja Venäjällä on kerrottu ja laulettu samantapaisia balladeja. Saattaa olla, että Julman Ölkyn balladi on kirjallisuudesta lainattu tarina.