Kainuu

LAT  64°14'0.3” LON 27°29'34.6”

http://www.koutavuores.net/kouta-vuores-retkipolut/akkovaara

Akkovaaran piru, Kajaani

Akkovaaran jyrkänteessä on pieni luola. Siinä kerrotaan aikoinaan asuneen pirun. Piru oli siis epämukava naapuri. Se oli kiinnostunut  erikoisesti kesäisin metsälaitumella olevasta karjasta. Usein se imi maidot lehmän utareista, jolloin lypsäjä ei saanut mitään. Se raapi lehmiin verinaarmuja kuin karhu, ja piti lehmiä metsänpeitossa. Kun lehmä selvisi pirun kynsistä kotiin, se oli täynne verinaarmuja, vauhko ja pitkään aikaan ummessa. Muutakin pahaa piru teki. Se pelotteli naisia ja lapsia, varasteli rahaa ja ruokaa ja auttoi velhoja pahanteossa.

Sitten katosi keväällä metsälaitumelta erään lahitalon lehmä. Isäntä oli mitään pelkäämätön. Hän varasi pyssyynsä hopealuodin ja lähti perimään lehmäänsä pirulta. Retkeltään isäntä ei koskaan palannut. Marjamiehet löysivät  syyskesällä hänen pyssynsä Akkovaaralta luokiksi väärennettynä ja piippu haljenneena. Jotain isäntä ilmeisesti sai aikaan, sillä piruakaan ei ole sen koommin nähty. Vain joskus pimeinä öinä kuuluu luolan tienoolta valitusta, jonka aiheuttajaa ei ole koskaan nähty.

Paikka on varsin syrjäinen. Akkovaara on merkitty peruskarttaan, mutta luolan löytäminen voi olla ongelmallista.

MUITA PIRUJEN ASUNTOJA:

Itä-Suomessa pirut, erityisesti Kainuussa hiidet, ja Länsi-Suomessa peikot, vuorenhaltijat yms. yliluonnollinen väki ovat mitä erilaisimpien  luonnonpaikkojen asukkaita. Pirunpesä - nimisessä luolia on mm. Lieksassa, Nurmeksessa, Sotkamossa, Jyväskylässä, Vammalassa, Nokialla, Nilsiällä, Viialassa ja Ylämaalla.