Lappi

LAT 68°56'19.4” LON 27°17'27.8”

http://www.turisti-info.fi/n%C3%A4ht%C3%A4vyydet/ukonkivi/2616/

Inarin pyhin paikka, Ukonkivi, Inari

Ukonkivi on pyhin kaikista Inarinjärven seidoista. Se on noin 300 m pitkä ja yli 30 m korkea saari, joka näkyy kartiomaisena Töyrynä Inarin kirkolle. Pyhän saaren pyhin paikka on kymmenkunta metriä pitkä Uhriluola. Tai oikeammin luolia on useita, joista tosin vain yksi on kaikkien tietämä.

Saarella asuu Ukko, joka hallitsee Inarinjärveä, säitä ja järven kalasaaliita. Hänelle on saarella uhrattu ainakin 1000 vuoden ajan kuten Knossoksen palatsin löytäjän, Sir Arthur Evansin, saarella suorittamissaan kaivauksissa löytämä hopeakoru todistaa. Vielä 1920-luvulla luolan edusta oli yhtenä sarvikasana. Ukko vaati hiljaisuutta ja rauhaa. Kun kuljettiin saaren ohi, oli oltava hiljaa ja heitettävä järveen, saaren luo kolikko hyvän matka- ja sääonnen saamiseksi.

Ukon puoliso on Akka, joka asuu Inarin toisella puolen Akanvaarassa. Ukko voi vierailla vaimonsa luona muiden näkemättä käyttäen Ukonsaarelta Akanvaaraan vievää maanalaista tunnelia.

Ukko haluaa hoitaa itse järvensä, eikä salli sitä liikaa tutkittavan. Muuan Norjan saamelainen tuli aikoinaan monta köysirullaa mukanaan mittaamaan järven syvyyttä. Hän pani köyden päähän painoksi kasarikattilansa ja alkoio mitata. Mutta miten olla, vahva köysi katkesi yhtäkkiä itsestään. Siitä järvenselkä, jota hän oli mitannut, sai nimen Kasariselkä. Kun lappalainen seuraavanayönä nukkui, tuli järven haltia hänen uniinsa, varoitti jatkamasta mittauksia, ja kertoi, eettä järvi on yhtä syvä kuin on pitkäkin.

Ukonkivi on turistinähtävyys, joka on merkitty GT-karttaan. Sinne järjestetään  iltapäivisin  kuljetuksia vesibussilla Inarin kirkolta. Muina aikoina voi kysyä esimerkiksi Hotelli Inarista.

http://www.hotelliinari.fi/fi/