Elämäni ja kotisivut

TARQUINIS PRISCUS (616-578)

Perjantai 18.9.2020 klo 7:24

TARQUINIS PRISCUS (616-578)

Lucius Tarquinius sai liikanimen Priscus vasta sitten kun hänen poikansa  (tai pojanpoikansa) Tarquinius Superbus nousi valtaistuimelle. Vanhempi Tarquinius tarttui hallitustoimiin hyvin tarmokkaasti ja vaati kansalaisiltaan paljon. Hän aloitti Capitoliumin suuren temppelin rakennustyöt ja ryhtyi rakentamaan valtavaa viemäriä, Cloaca maximaa, joka oli  alun perin pikemminkin kuivatuskanava mutta keräsi mukaansa myös viemärivesiä. Se sai alkunsa Suburran kaupunginosasta, kulki Forum Romanumin ja Velabrumin läpi ja laski Tiberiin Pons Aemiliuksen luona. Hän lisäsi senaattorien määrää, uudisti virkamiesten  ulkonaista esiintymistä ja lisäsi triumfien ja uhritoimitusten loistoa etruskien esimerkin mukaisesti. Virkamiehiä saattoivat  liktorit, jotka kantoivat kirveillä varustettuja vitsakimppuja. Niiden tarkoituksena oli osoittaa, että virkamiehet saivat sekä kurittaa kansalaisia että eräissä olosuhteissa  myös määrätä heitä kuolemaan. Hän perusti Korintin Poseidon Hippioksen kunniaksi vietettyjen kisojen mallin mukaisen juhlan, jota vietettiin Consus-jumalan alttarin äärellä Palatiumin ja Aventinuksen välisessä kevättulvien usein peittämässä laaksossa. Laaksossa sijainnut kilpa-ajorata nimettiin  Helios-jumalan tyttären Kirken mukaan Circukseksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

ROOMAN TÄRKEIMMÄT JUMALAT

Sunnuntai 6.9.2020 klo 6:05

Indigetes ja novensides

Roomalaisilla oli vanhastaan kaksi sarjaa tärkeimpiä jumalia, joista käytettiin nimityksiä indigetes ja novensides. Varmasti ei tiedetä, mitä näillä termeillä tarkoitettiin. Aikaisemmin uskottiin yleisesti, että indigetes olivat  >> aitoja >>, latinalaisia jumalia, kun taas novensides olivat >> uusia >> ja muualta tulleita. Tätä tulkintaa vastaan on protesttoitu, ja tutkijat ovat asiasta edelleen erimielisiä.

haukka.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

Rooman myyttien poikkeava luonne

Torstai 3.9.2020 klo 6:46

Roomalaiset myytit poikkesivat ratkaisevasti kreikkalaisista myyteistä myös siinä, että niistä puuttui kokonaan mytologialle ominainen kosmologinen pohdiskelu jumalten ja maailman olivat >> aina >> olleet olemassa , he eivät olleet antropomorfisia eli ihmishahmoisia eikä heihin näin ollen liittynyt myöskään myyttejä. Merkkinä jumalan läsnäolosta ja vaikutuksesta eli numen,  >> nyökkäys >>, äänetön tahdonilmaus. Eräitä jumalia edusti heihin liittyvä esine tai ilmiö, kuten Vestaa, valtiollista kotilieden jumalatarta, hänen ikuisesti palava tulensa ja Marsia, sodanjumalaa, hänen keihäänsä ja kilpensä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

Kroisos

Lauantai 29.8.2020 klo 7:07

Lyydian kuninkaista viimeinen ja kuuluisin oli Kroisos (kuninkaana 560-546 eKr.), joka kehuskeli onnellaan ja rikkaudellaan. Hän osallistui Efesoksen Artemiin temppelin rakennustyön rahoittamiseen, valloitti loput Vähän-Aasian kreikkalaisista siirtokunnista ja teki niistä verovelvollisuuksiaan. Hän harkitsi myös laivaston rakentamista ja valtansa laajentamista saarille. Prienen tyranni Bias ja Mytilenen tyranni Pittakos, jotka kumpikin kuuluivat >> seitsemän viisaan >> joukkoon, saivat hänet luopumaan tästä yrityksestä. Kaikki viisaat nimittäin tulivat vuorollaan käymään hänen pääkaupungissaan Sardesissa. Kerrotaan, että sinne saapui myös ateenalainen Solon[1], joka  oli lähtenyt matkalle saatuaan ateenalaiset lupaamaan, että he noudattaisivat ainakin kymmenen vuoden ajan Solonin säätämiä lakeja.[1] Tämä tieto ei voi pitää paikkansa, koska Solon kuoli sinä vuonna, jolloin Kroisoksesta tuli kuningas

Kommentoi kirjoitusta.

ORFEUKSEN TARU 1

Torstai 27.8.2020 klo 6:29

Meleagros ja Kalydonin villikarju

Aitoliassa sijaitsevan Kalydonin kuningas Oineus oli jumalten suosiossa. Hänellä ja hänen puolisollaan Althaialla Thestioksen tyttärellä oli poika nimeltä Meleagros. Nimelle esitettiin merkityksestä muun muassa >> Pelloista huolehtiva >>. Kun poika syntyi, Kohtalottaret Klotho, Lakhesis ja Atropos ilmoittivat, että tämä eläisi vain siihen saakka kunnes viimeinen takassa parhaillaan palava puu palaisi loppuun. Äiti otti silloin haltuunsa yhden puista ja säilytti sitä huolellisesti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

Tantaloksen tarupiiri

Tiistai 25.8.2020 klo 8:23

PELOPS

Pelopsista tuli uudelleensyntymisensä jälkeen erittäin kaunis nuorukainen. Poseidon rakastui häneen ja vei hänet juomanlaskijakseen Olympokselle, mutta Tantaloksen tuomion jälkeen myös Pelops joutui pois jumalten keskuudesta. Poseidon suosi häntä edelleen ja lahjoitti hänelle erittäin nopean parivaljakon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

Korintin tarunpiiri

Lauantai 22.8.2020 klo 9:10

Glaukos

Sisyfoksen seuraaja Korintin hallitsijana oli hänen poikansa Glaukos, jonka ylpeytenä oli lauma erittäin nopeita tammoja. Glaukos syötti niille ihmislihaa eikä antanut niiden pariutua, jotta ne säilyttäisivät  nopeutensa ja hurjuutensa. Kun hän oli hevosineen Thessalian Iolkokosessa osallistumassa Peliaan hautajaisten kunniaksi järjestettyihin kisoihin, hevoset yhtäkkiä pillastuivat ja söivät isäntänsä. Afrodite oli kauhistunut tämän jumalattomista tavoista ja antanut tammojen juoda lähteestä, johon hän oli sekoittanut huumaavia yrttejä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: antiikiin myytit

ATEENAN TARUPIIRI

Maanantai 17.8.2020 klo 9:29

Kun tuli aika kuljettaa vangit Labyrinttiin, Minoksen tytär Ariadne antoi lankakerän Theseukselle, johon hän oli Afroditen vaikutuksesta rakastunut. Theseuksen piti sitoa langan pää Labyrintin ovensuuhun, jotta hän langan avulla osaisi jälleen ulos Labyrintistä. Theseus puolestaan lupasi ottaa Ariadnen mukaansa  Ateenan ja mennä hänen kanssaan naimisiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: antiikiin myytit

Ateenan tarupiiri

Lauantai 15.8.2020 klo 7:42

Attikan ensimmäisenä kuninkaana pidetään aktaiosta, jonka isä oli giganttien kuninkas Porfyrion. Maaäiti Gaia[1] oli synnyttänyt Porfyrionin tultuaan hedelmälliseksi Uranoksen verestä. Kun Porfyrion hyökkäsi Olympoksen jumalten ja giganttien välisessä taistelussa Heran kimppuun, Zeus tuhosi hänet salamallaan. Aktaios sai nimensä alueesta nimeltä Akte, joka oli Attikan alkuperäinen nimi ja tarkoittaa merenrantaa. Aktaioksella ei ollut poikaa vaan tytär nimeltä Aglauros, joka meni naimisiin Kekropsin kanssa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: antiikin myytit

Herakleen sovitustyöt

Sunnuntai 9.8.2020 klo 8:31

Geryonin karja

Kymmenenneksi tehtäväkseen Herakles sai Geryonin komean karjan varastamisen ja sen kuljettamisen Mykeneen. Geryon oli valtava kolmipäinen, kolmivartaloinen  ja kuusikätinen  jättiläinen, joka tunnettiin myös nimillä Geryones ja Geryoneus ja joka asui Erytheiansaarella kaukana lännessä. Hänen vanhempansa olivat okeanidi Kallirhoe ja Poseidonin ja Medusan poika Khrysaor. Geryonilla oli suuri lauma mitä komeinta  karjaa, jota paimensi toinen jättiläinen nimeltä Eurytion yhdessä kaksipäisen ja käärmehäntäisen koiransa Orthoksen kanssa. Orthos oli Tyfonin ja Ekhidnan poika ja siis Manalan hirviön Kerberoksen veli. 

antaios.png

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: antiikin myytit

ARGOKSEN TARUPIIRI

Lauantai 25.7.2020 klo 7:13

Okeanos oli mahtava titaani, joka sai alkunsa maaäiti Gaian jataivaan valtiaan Uranoksen yhtymisestä. Okeanos hallitsi vesialuetta, joka ympäröi maata joka puolelta, ja loi myös kaikki maan sisämeret, järvet, lähteet ja joet, joista vanhin oli Styks, Manalan joki. Hänen sisarensa ja puolisonsa oli Tethys, ja yhdessä heillä oli valtava määrä lapsia. Yksin merennymfejä, okeanideja, oli kolmetuhatta. Okeanos ja Tethys olivat pitäneet huolta Herasta silloin kun jumalat ja titaanit taistelivat keskenään, ja siksi heidän välisensä suhteet olivat aina läheiset.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: antiikin myytit

Arkadian tarupiiri

Keskiviikko 22.7.2020 klo 5:59

Arkadia oli Kreikan alueista luonnonläheisin, maineeltaan eräs versio maallisesta paratiisista. Se oli metsän, laidunten, metsästäjien ja paimenten jumalan Panin villiä ja koskematonta valtakuntaa, jossa majaili nymfejä ja satyyrejä. Pan oli Hermeen  ja Nymfi Dryopsin poika, jolla jo syntyessään oli sarvet, parta, tylppä nenä ja vuohen alaruumis. Kun poika syntyi, äiti kauhistui hänen ulkonäköään ja hylkäsi pojan. Hermes saattoi poikansa Olympokselle, missä monet jumalat ihastuivat tämän iloiseen luonteeseen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: antiikin myytit

Helle

Sunnuntai 28.6.2020 klo 9:47

Olen pitänyt hiljaisuutta kirjoituksen vuoksi, koska Lammilla on ollut hellettä ja sen myötä jaksamien ollut vähissä. Jatkan kirjoittamista, kunhan ilma enemmän viilenemisestä. aiheita saa ilmoittaa mnulle, jos haluaa. 

aurinko.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kreikalaisten myyttien tarupiirit

Keskiviikko 27.5.2020 klo 7:23

KREETAN TARUPIIRIT:

Zeuksen lapsuus Kreetalla

Kres 

Europe

Minos ja Rhadamanthys 

Daidalos ja Minotauros

TEEBAN TARUPIIRI

Kadmoksen lähtö Kreikkaan 

Teeban perustaminen

Kadmoksen ja Harmonian häät 

Aristaios ja Aktaion

Semele ja Dionysoksen syntymä 

Ino ja Athamas

Agaue ja Pentheus 

Nykteus ja Lykos

Antiope ja Dirke 

Amfionin ja Nioben lapset 

Laios ja Iokaste

Oidipuksen nuoruus 

Oidipus Teeban kuninkaana

Teiresias 

Totuus paljastuu 

Oidipus Kolonoksessa

Polyneiks

Eteokles 

Seitsemän sankarin taistelu Teebaa vastaan 

Antigone 

Epigonit 

ARGONAUTTIEN TARUPIIRI

Helle ja Friksos 

Iasonin nuoruus 

Iasoksen kokoaa Argonauttien joukon

Lemnos

Hellespontos ja Propontis

Kyzikoksen maa 

Myysia, Herakleen lähtö ja Amykos

Fineus ja harpyijat Salmydessoksessa 

Symlegadit, Toisiaan vastaan hakkaavat kalliot 

Pontos, Eukseinos, Tuntematon meri

Saapuminen Kolkhikseen

Ehdot kultaisen taljan saamiseksi

Iasonin taistelut kultaisen taljan omistuksesta

Argonauttien pako ja jokimatka

Matka Kirken luo ja seireenien laulu

Skylla ja Kharybdis

Argo ajelehtii Libyan rannikolle

Argon kantaminen maan ääriin

Atlas ja hesperidien puutarha

Tritonin neuvot ja saapuminen Kreetalle

Talos 

>> Mustat kalliot >> ja Eufemoksen palkinto

Saapuminen Iolkokseen ja Peliaan petos 

Peliaan kuolema ja Medeian ja Issonin lähtö 

Saapuminen Korinttiin

Iasonin ja Glauksen häät ja niiden kauheat seuraukset 

Iasonin viimeiset päivät

Tarun tausta

ARKADIAN TARUPIIRI 

ARGOKSEN TARUPIIRI 

Inakhos 

Io

Danaos ja Aigyptos 

Hypermestra, Lynkeus ja danaidien tuomio 

Proitos ja Akrisios 

Perseus ja Medusa

Perseus ja Andromeda 

Paluu Serifokselle ja Argokseen 

HERAKLEEN TARUPIIRI 

Herakleen syntymä 

Herakleen nuoruus 

Herakleen sovitystyöt 

Herakleen myöhemmät retket 

Herakleen kuolema ja nousu Olympokselle 

ATEENAN TARUPIIRI 

Kekrops 

Erikhtonios 

Pandion ja hänen tyttärensä Filomena ja Prokne 

Erekhteus ja Butes 

Thespios 

Pandion nuorempi 

Aigeus 

Theseus, Ateenan sankari 

Theseus saapuu Ateenaan

Pallantidien hyökkäyksen torjuminen

Marathonin härkä 

Minotauroksen surmaaminen

Sota amatsoneja vastaan 

Hippolytos ja Faidra

Theseuksen  ja Peirithooksen kosioretket 

Theseuksen kuolema 

Akeologista ja historiallista taustaa

KORINTIN TARUPIIRI 

Sisyfos 

Glaukos 

Bellerofon, Pegasos jaKhimaira 

Bellerofon Iobateen hovissa

Bellerofonin elämän loppuvaiheet 

Melampus 

Pärskäjuuri

TANTALOKSEN TARUPIIRI 

Tantalos 

Pelops 

Atreus ja Thyestes 

Agamemnon ja Menelaos 

Tapahtumat Auliissa

Klytaimestra ja Aigisthos

Oresteen ja Elektran kosto 

Orestes Tauriissa

ORFEUKSEN TARU 

MUITA MYYTTEJÄ JA LEGENDOJA 

Meleagros ja Kalydonin villikarju 

Lapiitit ja kentaurit 

LYYDIAN KUNINKAAT 

Mermnadien valtaannousu 

Kroisos 

Pygmalion 

Filemon ja Baukis 

Pyramos ja Thisbe 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

Ihmisen synty ja ensimmäiset sukupolvet

Maanantai 25.5.2020 klo 6:56

Kultainen sukupolvi

Hopeinen sukupolvi

Pronssinen sukupolvi 

Atlas 

Prometheus

Epimetheus ja Pandora

Vedenpaisumus

Prometheuksen rangaistus 

Sankarien sukupolvi

Rautainen sukupolvi 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

Olympoksen jumalten avustajat

Lauantai 23.5.2020 klo 6:43

Ajattaret (Horat)

Muusat

Kohtalottaret ja sulottaret 

Nymfit 

Sileenit ja satyyrit 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

Vieraat ja pienemmät jumalat

Lauantai 23.5.2020 klo 5:17

KYBELE JA MATER DEUM MAGNA IDAEA

HEKATE JA TRIVIA

PRIAPOS/PRIAPUS

PAN JA FAUNUS

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

Olympoksen jumalat ja heidän roomalaiset vastineena

Tiistai 19.5.2020 klo 5:35

Zeus ja Juppiter 

Hera ja Juno

Poseidon ja Neptunus

Haades ja Persefone, Pluto ja Proserpina

Hestia

Demeter ja Ceres 

Afroditeja Venus 

Athene ja Minerva

Apollon ja Apollo

Artemis ja Diana

Ares ja Mars 

Dionosys ja Liber (Bacchus)

Hermes ja Mercurius 

apollon.jpgkauris.jpgkithara.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

Maailman ja jumalten synty

Maanantai 11.5.2020 klo 6:18

Kaikkeuden alkuna Tyhjyys, tila ja avaruus (Kahaos), johon kaikki järjestäytyneen maailman (Kosmos) osaset vähitellen syntyivät ja asettuivat. Khaoksesta syntyivät ensin ihana Maa (Gaia), Rakkaus (Eros) ja Pimeyden valtakunta (Tartaros), joka oli alhaalla yhtä etäällä maasta kuin maa on taivaasta. Khaoksesta syntyivät myös Pimeyden valta (Erebos) ja Yö (Nyks). Eroksen vaikutuksesta Erebos ja Nyks yhtyivät ja synnyttivät kirkkaan Sinitaivaan (Aither) ja Päivän (Hemera).

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

Mitä myytit ovat?

Tiistai 5.5.2020 klo 6:18

Myyteistä puhuttaessa on aina muistettava, että minkään kansan keskuudessa ne eivät ole täysin itsenäisiä ja irrallaan muista kulttuureista. On selvää, että kreikkalaiset myytit ovat läheisessä riippuvuussuhteessa Lähi-idän vanhojen kulttuurien traditionaalisin tarinoihin.

harka.jpgdelfiini.jpghevonen.jpgnauta.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

Vanhemmat kirjoitukset »