Elämäni ja kotisivut

Ajattomat arkkityypit

Maanantai 19.10.2020 klo 7:40

Oletko viettelevä, ylväs Hera, äidillinen Demeter, tyttömäinen Kore, pätevä Athene, henkevä Hestia vai vahva Artemis?


Esittelen seitsemän Kreikan mytologian mukaista naisarkkityyppiä. Heidän vahvuutensa, heikkoutensa ja kohtalonsa käydään yksityiskohtaisesti läpi valaisevien esimerkkitapauksien tukemina. Kuvauksissa on tavoitettu erinomaisesti jumalhahmojen alkuperäinen olemus, se, joka vielä tänäkin päivänä vaikuttaa nykynaisen rooleihin ja asemaan. Tunnistatko heistä itsesi? Näetkö omat piirteesi, huommatko yhtymäkohdat elämääsi?


Tietoa ja oivalluksia tarjoavassa jutussa tarkastellaan lisäksi arkkityyppien yhteyksiä astrologiaan. Henkilökohtainen syntymäkartta voi antaa viitteitä siitä, mitä arkkityyppisisä teemoja ihminen on altis toteuttamaan elämässään. 


Taidokkaasti eri aikakausissa ja kulttuureissa risteilevä  teos vie meidät seikkailulle arkkityyppien kiehtovaan maailmaan ja auttaa meitä ymmärtämään itseämme ja toisiamme paremmin. 


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

PATRIISIEN JA PLEBEIJIEN YHDENVERTAISUUDEN TOTEUTUMINEN

Maanantai 12.10.2020 klo 8:05

Kun gallihyökkäyksestä ja sen aiheuttamista tuhoista oli jotenkuten selvitetty, joutuivat patriisit ja plebeijit  jälleen törmäyskurssille. Kaksi kansantribuunia, Gaius Licinius Stolo ja Lucius Sextius  Lateranus ehdottivat vuonna 375 plebeijien koukoukselle  (concilium plebis) kolmea lakia, joista kaksi koski maanjakoa ja velallisten ongelmia ja kolmas konsulin viran jakoa niin että toisen konsuleista tulisi aina olla plebeiji. Patriisit vastustivat ankarasti viimeistä lakia ja saivat aikaan, että jotkut muut kansantribuuneista vastustivat sitä. Tällöin Licinius ja Sextius estivät viiden vuoden ajan konsulivallalla toimineiden  sotatribuunien valitsemisen. Vasta vuonna 370, kun volskilainen Velitraen kaupunki hyökkäsi Rooman  alueille, virkamiehet voitiin valita, mutta sodan vuoksi muita lakiehdotuksia ei voitu  käsitellä. Licinius ja Sextius ehdottivat silloin vielä yhtä lakia, joka koski Sibyllan kirjojen konsulointia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

Varhaisen tasavallan ristiriidat

Sunnuntai 11.10.2020 klo 5:02

PETOLLINEN OPETTAJA

 

Faleriin valloituksen yhteydessä sattui kummallinen tapaus. Vaikka Camillus piiritti kaupunkia, asukkaat lähettivät edelleen poikiansa kouluun, joka toimi kreikkalaiseen tapaan yhden opettajan johdolla. Tämä opettaja oli päättänyt pettää kaupunkinsa, ohjasi pojat muurien ulkopuolelle ja tarjosi heitä panttivangeiksi roomalaisille. Kun Camillus kuuli tämän, hän käski piestä opettajan ja antoi sitten poikien ajaa tämän edellään kaupunkiin. Faleriin asukkaat ihmettelivät hänen oikeudenmukaisuuttaan ja  tarjosivat rauhanneuvotteluja. Sillä kertaa Camillus suostui ja käski asukkaita vain maksamaan sen vuoden sotakulut.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit

Varhaisen tasavallan ristiriidat

Torstai 8.10.2020 klo 8:31

AGRIPPA MENENIUKSEN KERTOMUS LIVIUKSEN MUKAAN

>> Hänet Agrippa Menenius ) päästettiin leiriin, ja siellä hänen sanotaan vain kertoneen seuraavan tarinan karuun entisaikaiseen tyyliin: Siihen aikaan, jolloin ihmisruumiin  eri osien kesken ei vallinnut yksimielisyys niin kuin nyt vaan kullakin jäsenellä oli omat mielipiteensä  ja oma äänensä, muut ruumiinosat närkästyivät siitä että niiden piti omalla työllään, vaivannäöllään  ja huolenpidollaan hankkia  kaikki vatsaa varten, kun taas vatsa kaiken keskellä vain toimettomana nautti sille tarjottuja herkkuja. Ne liittoutuivat keskenään ja päättivät, että kädet eivät enää veisi ruokaa suuhun, suu ei ottanut ruokaa vastaan eivätkä hampaat hienontaisivat sitä. Vihoissaan ne aikoivat nujertaa vatsaan nälällä, mutta samalla itse jäsenetkin ja koko ruumis näivettyivät surkeasti. Siitä ne näkivät, että vatsallakin oli oma vaativa tehtävänsä ja että se ravitsi  yhtä paljon kuin otti vastaan ravintoa: se lähetti ruumiin kaikkiin osiin tuota ruoansulatuksen yhteydessä valmistunutta ainetta, joka suoniin tasaisesti jakautuneena antaa meille elämän ja voiman, nimittäin verta. – Osoittamalla näin vertauksen avulla, kuinka plebeijien viha patriiseja kohtaan oli verrattavissa ruumiin sisäiseen kapinaan, hän sai väkijoukon mielen muuttumaan. >>

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Antiikin myytit