Elämäni ja kotisivut

Kroisos

Lauantai 29.8.2020 klo 7.07

Lyydian kuninkaista viimeinen ja kuuluisin oli Kroisos (kuninkaana 560-546 eKr.), joka kehuskeli onnellaan ja rikkaudellaan. Hän osallistui Efesoksen Artemiin temppelin rakennustyön rahoittamiseen, valloitti loput Vähän-Aasian kreikkalaisista siirtokunnista ja teki niistä verovelvollisuuksiaan. Hän harkitsi myös laivaston rakentamista ja valtansa laajentamista saarille. Prienen tyranni Bias ja Mytilenen tyranni Pittakos, jotka kumpikin kuuluivat >> seitsemän viisaan >> joukkoon, saivat hänet luopumaan tästä yrityksestä. Kaikki viisaat nimittäin tulivat vuorollaan käymään hänen pääkaupungissaan Sardesissa. Kerrotaan, että sinne saapui myös ateenalainen Solon[1], joka  oli lähtenyt matkalle saatuaan ateenalaiset lupaamaan, että he noudattaisivat ainakin kymmenen vuoden ajan Solonin säätämiä lakeja.



[1] Tämä tieto ei voi pitää paikkansa, koska Solon kuoli sinä vuonna, jolloin Kroisoksesta tuli kuningas

ORFEUKSEN TARU 1

Torstai 27.8.2020 klo 6.29

Meleagros ja Kalydonin villikarju

Aitoliassa sijaitsevan Kalydonin kuningas Oineus oli jumalten suosiossa. Hänellä ja hänen puolisollaan Althaialla Thestioksen tyttärellä oli poika nimeltä Meleagros. Nimelle esitettiin merkityksestä muun muassa >> Pelloista huolehtiva >>. Kun poika syntyi, Kohtalottaret Klotho, Lakhesis ja Atropos ilmoittivat, että tämä eläisi vain siihen saakka kunnes viimeinen takassa parhaillaan palava puu palaisi loppuun. Äiti otti silloin haltuunsa yhden puista ja säilytti sitä huolellisesti.

Avainsanat: Antiikin myytit

Tantaloksen tarupiiri

Tiistai 25.8.2020 klo 8.23

PELOPS

Pelopsista tuli uudelleensyntymisensä jälkeen erittäin kaunis nuorukainen. Poseidon rakastui häneen ja vei hänet juomanlaskijakseen Olympokselle, mutta Tantaloksen tuomion jälkeen myös Pelops joutui pois jumalten keskuudesta. Poseidon suosi häntä edelleen ja lahjoitti hänelle erittäin nopean parivaljakon.

Avainsanat: Antiikin myytit

Korintin tarunpiiri

Lauantai 22.8.2020 klo 9.10

Glaukos

Sisyfoksen seuraaja Korintin hallitsijana oli hänen poikansa Glaukos, jonka ylpeytenä oli lauma erittäin nopeita tammoja. Glaukos syötti niille ihmislihaa eikä antanut niiden pariutua, jotta ne säilyttäisivät  nopeutensa ja hurjuutensa. Kun hän oli hevosineen Thessalian Iolkokosessa osallistumassa Peliaan hautajaisten kunniaksi järjestettyihin kisoihin, hevoset yhtäkkiä pillastuivat ja söivät isäntänsä. Afrodite oli kauhistunut tämän jumalattomista tavoista ja antanut tammojen juoda lähteestä, johon hän oli sekoittanut huumaavia yrttejä.

Avainsanat: antiikiin myytit

ATEENAN TARUPIIRI

Maanantai 17.8.2020 klo 9.29

Kun tuli aika kuljettaa vangit Labyrinttiin, Minoksen tytär Ariadne antoi lankakerän Theseukselle, johon hän oli Afroditen vaikutuksesta rakastunut. Theseuksen piti sitoa langan pää Labyrintin ovensuuhun, jotta hän langan avulla osaisi jälleen ulos Labyrintistä. Theseus puolestaan lupasi ottaa Ariadnen mukaansa  Ateenan ja mennä hänen kanssaan naimisiin.

Avainsanat: antiikiin myytit

Ateenan tarupiiri

Lauantai 15.8.2020 klo 7.42

Attikan ensimmäisenä kuninkaana pidetään aktaiosta, jonka isä oli giganttien kuninkas Porfyrion. Maaäiti Gaia[1] oli synnyttänyt Porfyrionin tultuaan hedelmälliseksi Uranoksen verestä. Kun Porfyrion hyökkäsi Olympoksen jumalten ja giganttien välisessä taistelussa Heran kimppuun, Zeus tuhosi hänet salamallaan. Aktaios sai nimensä alueesta nimeltä Akte, joka oli Attikan alkuperäinen nimi ja tarkoittaa merenrantaa. Aktaioksella ei ollut poikaa vaan tytär nimeltä Aglauros, joka meni naimisiin Kekropsin kanssa.

Avainsanat: antiikin myytit

Herakleen sovitustyöt

Sunnuntai 9.8.2020 klo 8.31

Geryonin karja

Kymmenenneksi tehtäväkseen Herakles sai Geryonin komean karjan varastamisen ja sen kuljettamisen Mykeneen. Geryon oli valtava kolmipäinen, kolmivartaloinen  ja kuusikätinen  jättiläinen, joka tunnettiin myös nimillä Geryones ja Geryoneus ja joka asui Erytheiansaarella kaukana lännessä. Hänen vanhempansa olivat okeanidi Kallirhoe ja Poseidonin ja Medusan poika Khrysaor. Geryonilla oli suuri lauma mitä komeinta  karjaa, jota paimensi toinen jättiläinen nimeltä Eurytion yhdessä kaksipäisen ja käärmehäntäisen koiransa Orthoksen kanssa. Orthos oli Tyfonin ja Ekhidnan poika ja siis Manalan hirviön Kerberoksen veli. 

antaios.png

Avainsanat: antiikin myytit