Elämäni ja kotisivut

Augeiaan tallien puhdistaminen

Lauantai 28.3.2020 klo 6:16

Piileskeltyään Iasonin ja agronauttien (kultaisen taljan noutajien) kanssa Herakles palasi Tirynsiin suorittaakseen Eyrystheuksen  hänelle määräämän  viidennen tehävän – Eurystheus oli vihainen Herakleen kadottua omille teilleen Herakleen oli yhden päivän aikana luotava sonta Peloponnesoken Eliksen kuninkaan Augeiaan  talleista. Augeiaan vauraus perustui hänen suureen karjalaumaansa, mutta karjaa oli niin paljon, että sen lantaa oli niin paksulti  pelloilla ettei niitä voitu muokata. Herakles vaati palkakseen kymmenesosaa karjasta ja ryhtyi sitten tekemään reikää karjansuojan seinään Athenen  hänelle osoittamaan heikkoon kohtaan- Athene oli nyt hänen suojelusjumalana. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikan mytologia

Erymanthoksen villisika

Lauantai 28.3.2020 klo 5:57

Nyt Eurystheus yritti uuvuttaa Herakleen lähettämällä  tämän heti takaisin Arkadiaan vangitsemaan  elävänä valtavankokoisen villisian, joka terrorisoi paimenia Erymanthoksen vuorella. Matkallaan Herakles pysähtyi kentaurien kanssa yöksi  Foloen vuorelle; ilalla he pitivät juhlat ja isäntänä toimiva Folos toi vieraalleen viiniä, jota kentaurit eivät olleet koskaan maistaneet; heti kun he olivat haistelleet sitä, he päihtyivät ja alkoivat rähistä. Herakles taisteli heitä vastaan ja he pakenivat kotiinsa vuorelle. Juhlaa jatkettiin  virvoitusjuomilla ja Herakles lauloi sankaritöistään; kun hän oli pääsi Hydran-tarinaan. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikan mytologia

Keryneian kauris

Lauantai 28.3.2020 klo 5:35

Kolmanneksi  tehtäväksi Herakleelle määrättiin vangita kultasarvinen metsäkauris, joka tunnettiin taruomenaisena Keryneian kauriina. Herakleen ongelma oli siinä, että hänen oli tuotava eläin elävänä, minkä lisäksi kauris oli pyhitetty jumalatar Artemille

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikan mytologia

Hydra

Perjantai 27.3.2020 klo 9:37

...

Hydra oli Nemean leijonan sisarpuoli ja häijyyttään Eurystheus valitsi sen Herakleen toisen yrotyön kohteeksi, koska hän tiesi, että Hydra  haluaisi kiihkeästi kostaa sukulaisensa kuoleman. Hydralla oli isänsä Tyfonin häijy luonne – Zeuksen murskaama Tyfon makaa tulta hengittäen Etnan alla. Herakles lähti Tirynsistä pukeutuneena Nemean leijonan upean taljaan sen päänahan suojatessa hänen päätään kuin huppu; heti kun hän oli ehtinyt kaupungin porttien ulkopuolelle, Eurystheus lukitsi ne ja huusi hänen peräänsä suojavallilta, että Herakleen olisi jätettävä kaikki uudet sotasaaliinsa kaupungin muurien ulkopuolelle. Herakles nauroi ja jatkoi iloisin mielin matkaansa seuranaan veljenpoikansa Iolaos, joka oli vapaaehtoisesti suostunut hänen vaunujensa ajajaksi...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikan mytologia

Sankaritarinoita

Torstai 26.3.2020 klo 5:25

WORD   Sankaritarinoita 

WORD 1 Nemean leijona

WORD 2 Hydra

WORD 3 Keryneian kauris 

WORD 4 Erymanthoksen villisika 

WORD 5 Augeiaan tallien puhdistaminen 

WORD 6 Stymfaloksen linnut 

WORD 7 Kreetan härkä

WORD 8 Diomedeen hevoset

WORD 9 Hippolyten vyö

WORD 10 Geryonin karja 

WORD  11 Hesperidien omenat 

WORD 12 Kerberos 

WORD Herakles ja Omfale

WORD Herakles ja Deianeira 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikan mytologia

Kreikkalainen maalaustaide

Tiistai 24.3.2020 klo 5:10

Arkaaisella kaudelta lähtien kreikkalaisten symposioneissaan, juomingeissaan käyttämät saviastiat maalattiin myyttisin aihein. Päätyylejä oli kaksi; ”mustakuvioisessa” tyylissä kuvat esittivät mustia siluetteja, joihin oli kaiverrettu vaatetuksen ja anatomian yksityiskohdat; ”punakuvioisessa” tyylissä hahmot jätettiin hapettumaan saven punaisiksi ja yksityiskohdat maalattiin siveltimellä. Käytetty musta ”pigmentti” oli puhdistettua ruukkusavea. Savi liuotettiin veteen, johon se sitten jätettiin muutamaksi päiväksi; hienot metalliainekset jäivät vesilietteeseen ja massa valmistettiin haihduttamalla vesi; tätä runsaasti rautaa sisältävää massaa käytettiin ”maalina”. Poltettaessa savessa oleva rauta hapettui ja muuttui punaiseksi rautaoksidiksi ; sitten savenvalaja katkaisi ilman syötön ja syntynyt hiilimonoksidi muutti rautaoksidin mustaksi rautaoksidiksi. Viimeisessä vaiheessa polttouuniin päästettiin taas happea ja tavallinen savi muuttui taas punaiseksi  rautaoksidiksi, kun taas hyvin rautapitoinen ”maali” jäi mustaksi. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikan mytologia

Olympolaiset jumalat

Tiistai 24.3.2020 klo 4:09

Olympolaisia jumalia on perinteisesti kaksitoista: Zeus, Hera, Athene, Hefaistos, Ares, Afrodite, Apollon, Artemis, Demeter, Hestia, Poseidon ja Hermes.

Vanhoissa luetteloissa esiintyy usein Dionysoksen nimi Hestian tilalla. Muita Olymposvuoren asukkaita ovat Herakles jumalaksi korottamisensa jälkeen; hänen vaimonsa Hebe, Heran tytär, joka on jumalten juomanlaskija ja nuoruuden jumalatar; Eros, seksuaalisen intohimon poikajumala ja Afroditen seuralainen; titaani Iris, Zeuksen ja myöhemmin Heran sanansaattaja, joka ilmestyy ihmisille sateenkaarena; sekä Ganymedes, Zeuksen juomanlaskija. Haades pysyttelee manalassa.

Voitettuaan Tyfonin Zeus jakoi jumalille heidän valtakuntansa ja voimansa ja heitä kiellettiin ylittämästä rajojaan: niinpä Zeus torui Afroditea, joka oli ei-sotilaallinen rakkauden jumalatar; siitä että tämä ilmestyi Troijan taistelukentille, ja vain Hermeksellä oli pääsy taivaaseen, maahan ja manalaan.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikan mytologia

Kreikkalainen veistotaide

Lauantai 21.3.2020 klo 7:49

Esihistoriallisella ajalla kreikkalaiset taiteilijat  olivat luoneet jumalien ja jumalattarien kuvia puusta ja taotusta  metallista. 600-luvulla eKr. he oppivat egyptiläisiltä, miten veistää marmoria: tämä perinne jatkui läpi koko klassisen kauden. 500-luvulla eKr. he oppivat myös taidon valaa suuria, onttoja pronssipatsaita. Arkaaisella kaudella ei ihmisten ja jumalien välillä ollut suuriakaan fyysisiä eroja. Patsaita käytettiin uhrilahjoina jumalille (alastomia mieshahmoja jumalille ja verhottuja naishahmoja jumalattarille) ja niitä asetettiin eri puolille heidän temppeleitään, mutta edustivatko nämä patsaat jumalaa vai palvojaa? Patsaita käytettiin myös vainajien muistoksi pystytettyinä hautamuistomerkkeinä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikan mytologia

Titaanien ja Olympolaisten taistelu

Lauantai 21.3.2020 klo 6:53

Olymposvuoren juurella on Thessalonian tasanko, jonka toisella laidalla kohoaa toinen vuori, nimeltään  Othrys. Korkealla Othryksella elivät ylpeät jättiläiset, Kronoksen johtamat titaanit. He olivat rakentaneet sinne suuren linnoituksen, josta käsin he taistelivat Zeuksen johtamia jumalia vastaan. Sotaa oli jatkunut kymmenen vuotta kummankaan  puolen pääsemättä niskan päälle. Eräänä päivänä Zeus vapautti satakätiset, kolme giganttia joilla kullakin oli sata kättä ja jotka olivat Gaian ja Uranoksen kauhistuttavimmat lapset. Hän antoi uusille liittolaisilleen nektaria ja ambrosiaa, jumalten ruokaa, ja kun he istuivat syömässä olympialaisten seurassa, Zeus nousi seisomaan ja osoitti sanansa kolmelle veljekselle, joiden nimet olivat Kottos, Gyes ja Obriareos:

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikan mytologia

Jumalten synty 1

Tiistai 17.3.2020 klo 7:14

Kuilusta syntyi kaksi pimeyttä, Erebos[1] (Alkupimeys) Gaian[2] alapuolelle ja Nyks[3] (Yö) hänen  yläpuolelleen. Eros oli läsnä: Nyks ja Erebos rakastelivat ja Nyks synnytti älykkäitä, kauniita lapsia. Näitä olivat muun muassa Aither[4] (Ilmapiiri), joka levittäytyi sinisessä satiiniviitassa taivaankannen poikki, ja hänen sisarensa Hemera[5] (Päivä), joka astuu ulos Tartaroksesta tuoden meille valon ja palaa takaisin iltahämärässä kohdaten matkallaan toiseen suuntaan kulkevan Nyks-äitinsä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikan mytologia

Kreikan mytologia

Perjantai 13.3.2020 klo 8:56

 

ana “myytti” on peräisin kreikan kielen sanasta mythos, joka tarkoitti alun perin ”ilmaisemista” ja myöhemmin ”suullisesti kerrottua tai kirjoitettua kertomusta”. Kreikan kielen sana mythologia tarkoitti ”kertomuksista  puhumista tai niiden ”kertomista”. Nykyisin ”mytologialla” tarkoitetaan yhteiskunnassa vallitsevien myyttien kokonaisuutta sekä myyttien tutkimusta. Täsmällistä myytin määritelmää ei kuitenkaan ole olemassa, vaan tutkijoilla on tapana jakaa myytit kolmeen pääluokkaan: tarinoihin, kansansatuihin ja ”puhtaisiin” myytteihin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikan mytologia

Toverina tumma lager

Torstai 12.3.2020 klo 7:52

Tarjoa aromikas tumma lagerolut porsaan- liharuokien kanssa tai hauduta possu mureaksi olutkylvyssä. Oluen voi yhdistää myös makeaan suklaaseen tai kermaiseen cheddarjuustoon.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vinkit

Varhaisperunan kesäheilat

Torstai 12.3.2020 klo 6:41

Anna savun maustaa varhaisperunat syleilyllään. Tuttu tilli hurmaa potut yhä uudelleen ja tuhti tahini viettelee uusiin makuelämyksiin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vinkit

Vihreissä on voimaa

Torstai 12.3.2020 klo 6:21

Kasvisten monipuolista syömistä voi helpottaa liikennevalo-muistisäännöllä: syö punaista, keltaista kuin vihreääkin. Osa kasvisten hyödyissä on juuri antioksidanteissa, jotka antavat kasviksille niiden värin. Värikäs annos kertoo myös monipuolisesta ravintoainesisällöstä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveys

Eroon hilseestä

Keskiviikko 11.3.2020 klo 8:55

EROON HILSEESTÄ 

Toisin kuin voisi kuvitella, hilse ei yleensä johdu kuivasta päänahasta vaan rasvaisesta. Paras hoito on päänahan säännöllinen pesu. Hilseshampoissa on sekä lääkkeellisiä että lääkkeettömiä vaihtoehtoja

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveys

Miten kohdata muistisairas?

Keskiviikko 11.3.2020 klo 7:36

ÄLÄ SYYLLISTÄ TAI TIVAA

Älä korota ääntäsi tai keskustele muistisairaan kanssa uhkaavasti. Älä myöskään syyllistä tivaamalla, että ”Etkö sinä nyt muista?”

Myös miksi-kysymykset ovat hankalia ja päällekäyviä varsinkin pitkälle edenneissä muistisairauksissa. Yritä muotoilla kysymyksesi toisella tavalla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveys

Kun juot alkoholia...

Keskiviikko 11.3.2020 klo 6:50

AIVOIHIN

K

un otat ensimmäisen ryypyn, alkoholi imeytyy verenkiertoon ja menee vain hetki, kun se on aivoissasi: Aivosolujen välinen viestittely tahmaantuu. Mielialasi muuttuu, refleksisi hidastuvat, tasapainosi heikkenee.

J

o yhden illan rankka juopottelu sekoittaa aivojen kyvyn lepoon. Humalassa voit olla unelias, mutta uni ei ole hyvää. Kun elimistösi polttaa alkoholia, pyörit sängyssä, ramppaat vessassa ja näet painajaisia. Syvästä, elinvoimaa palauttavasta REM-unesta ei ole tietoakaan.

J

uomisen jatkuessa vaikutukset näkyvät jopa aivokuvissa. Aivosolut todella pienenevät ja aivot kutistuvat. Ajattelu, oppiminen ja muisti sakkaavat. Myös elimistön kyky säädellä liikkeitä ja sisäistä lämpötila huononee.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveys

Kevennä ilman nälkää

Tiistai 10.3.2020 klo 9:15

MAHA EI OSAA LASKEA KALOREITA

Kasvisten lisääminen ruokaan kuin ruokaan onkin erinomainen painonhallinnan työkalu, sillä se pienentää annoksen energiatiheyttä.

Energiatiheys tarkoittaa ruoassa olevien kaloreiden määrää. Tuoteselosteessa se kerrotaan 100 grammaa kohden.

Ruoan energiatiheys vaikuttaa ratkaisevasti siihen, paljonko saadaan kaloreita, koska kylläisyys syntyy ruoan määrästä. Maha ei laske, paljonko siellä on kaloreita!!!!

Jos ateriantiheys on noin 120-150 kaloria sadassa grammassa, voi syödä itsensä kylläiseksi lihomatta.

Lautasmallin noudattaminen, eli lautasen täyttäminen puoliksi kasviksilla, on tehokas tapa vähentää aterian energiapitoisuutta sekä suolan ja kovan rasvan määrää, mutta lisätä vitamiinien saantia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveys

Parasta ruokaa aivoille

Tiistai 10.3.2020 klo 7:40

AIVOT RAKASTAVAT PEHMEÄÄ RASVAA

Aivot pitävät terveellisestä ruoasta. Ne rakastavat etenkin kalaa, koska siitä saa hermoston toiminnalle tarpeellisia omega-3-rasvahappoja. Myös pehmeät kasvirasvat, kuten rypsi-, rapsi ja oliiviöljy, ovat hyviä valintoja aivojen kannalta.

Paljon tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa sisältävä ruokavalio on aivoille haitallinen. Se lisää esimerkiksi muistisairauksien riskiä.

Runsas kovan rasvan saanti vähentää tärkeiden välittäjäaineiden muodostumista aivoissa. Se kohottaa myös veren kolesterolitasoa, mikä voi johtaa aivojenverisuonten ahtautumiseen.

Pehmeiden rasvojen lisäksi aivoille terveelliseen ruokavalioon kuuluu monipuolisesti kasviksia, palkokasveja, hedelmiä ja marjoja sekä täysjyväviljaa, pähkinöitä ja hieman vaaleaa lihaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vinkit

Aurinkoenergiaa

Tiistai 10.3.2020 klo 6:42

APPELSIINIPEITTO. Päällystä lohifilee appelsiini- tai veriappelsiiniviipaleille ennen paistoa. Appelsiini antaa tutulle uunilohelle hedelmäisen raikkaan maun ja näyttävän ulkonäön.

appelsiini.jpgveriappelsiini.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valmiit jutut, vinkit

Vanhemmat kirjoitukset »