Elämäni ja kotisivut

Vihreissä on voimaa

Torstai 12.3.2020 klo 6.21

Kasvisten monipuolista syömistä voi helpottaa liikennevalo-muistisäännöllä: syö punaista, keltaista kuin vihreääkin. Osa kasvisten hyödyissä on juuri antioksidanteissa, jotka antavat kasviksille niiden värin. Värikäs annos kertoo myös monipuolisesta ravintoainesisällöstä.

Avainsanat: terveys

Eroon hilseestä

Keskiviikko 11.3.2020 klo 8.55

EROON HILSEESTÄ 

Toisin kuin voisi kuvitella, hilse ei yleensä johdu kuivasta päänahasta vaan rasvaisesta. Paras hoito on päänahan säännöllinen pesu. Hilseshampoissa on sekä lääkkeellisiä että lääkkeettömiä vaihtoehtoja

Avainsanat: terveys

Miten kohdata muistisairas?

Keskiviikko 11.3.2020 klo 7.36

ÄLÄ SYYLLISTÄ TAI TIVAA

Älä korota ääntäsi tai keskustele muistisairaan kanssa uhkaavasti. Älä myöskään syyllistä tivaamalla, että ”Etkö sinä nyt muista?”

Myös miksi-kysymykset ovat hankalia ja päällekäyviä varsinkin pitkälle edenneissä muistisairauksissa. Yritä muotoilla kysymyksesi toisella tavalla.

Avainsanat: terveys

Kun juot alkoholia...

Keskiviikko 11.3.2020 klo 6.50

AIVOIHIN

K

un otat ensimmäisen ryypyn, alkoholi imeytyy verenkiertoon ja menee vain hetki, kun se on aivoissasi: Aivosolujen välinen viestittely tahmaantuu. Mielialasi muuttuu, refleksisi hidastuvat, tasapainosi heikkenee.

J

o yhden illan rankka juopottelu sekoittaa aivojen kyvyn lepoon. Humalassa voit olla unelias, mutta uni ei ole hyvää. Kun elimistösi polttaa alkoholia, pyörit sängyssä, ramppaat vessassa ja näet painajaisia. Syvästä, elinvoimaa palauttavasta REM-unesta ei ole tietoakaan.

J

uomisen jatkuessa vaikutukset näkyvät jopa aivokuvissa. Aivosolut todella pienenevät ja aivot kutistuvat. Ajattelu, oppiminen ja muisti sakkaavat. Myös elimistön kyky säädellä liikkeitä ja sisäistä lämpötila huononee.

Avainsanat: terveys

Kevennä ilman nälkää

Tiistai 10.3.2020 klo 9.15

MAHA EI OSAA LASKEA KALOREITA

Kasvisten lisääminen ruokaan kuin ruokaan onkin erinomainen painonhallinnan työkalu, sillä se pienentää annoksen energiatiheyttä.

Energiatiheys tarkoittaa ruoassa olevien kaloreiden määrää. Tuoteselosteessa se kerrotaan 100 grammaa kohden.

Ruoan energiatiheys vaikuttaa ratkaisevasti siihen, paljonko saadaan kaloreita, koska kylläisyys syntyy ruoan määrästä. Maha ei laske, paljonko siellä on kaloreita!!!!

Jos ateriantiheys on noin 120-150 kaloria sadassa grammassa, voi syödä itsensä kylläiseksi lihomatta.

Lautasmallin noudattaminen, eli lautasen täyttäminen puoliksi kasviksilla, on tehokas tapa vähentää aterian energiapitoisuutta sekä suolan ja kovan rasvan määrää, mutta lisätä vitamiinien saantia.

Avainsanat: terveys