Elämäni ja kotisivut

Artemiksen paradoksit

Sunnuntai 24.1.2021 klo 7.27

Metsästys ja eläinten suojeleminen tuntuvat ensi ajattelemalla täysin yhteen sovittamattomilta. Miten on mahdollista, että sama jumalatar sekä suojelee että tappaa eläimiä ? 

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Siveyden jumalatar

Sunnuntai 24.1.2021 klo 6.30

Artemis on neitsytjumalatar, kaikkein siveellisin Olympoksen jumalperheen jäsenistä. Tosin hänelläkin oli joukko erilaisia ihastuksia, mutta hän ei antautunut näille koskaan lopullisesti vaan säilytti  tärkeänä pitämänsä itsenäisyyden ja koskemattomuuden. Täysin immuuni rakkaudenjumalatar Afroditen metkuille Artemiskaan ei ollut. Kulkiessaan kerran Selene-hahmossaan läpi täydenkuun valaisemien maisemien hän näki kauniin nuorukaisen nukkuvan kedolla Latmosvuoren rinteellä. Nuorukainen oli Endymion-niminen paimen, jolle Zeus oli lahjoittanut ikuisen nuoruuden ja uskomattoman hyvät unen lahjat. 

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Artemiksen yöluonto

Lauantai 23.1.2021 klo 9.08

Hekaten kerrotaan toimineen kaksossisarusten Artemiksen ja Apollonin hoitotätinä. Pimeän kuun jumalattarena hän oli Artemiksen mystinen ja pelottavakin sivupersoona, jota palvotttiin erityisesti kolmen tien risteyksissä (lat. nimitys Trivia = kolmiteinen). Hekaten aikaan, kuuttomina öinä, liikkuvat lepakot, kummitukset, pelästymään rasahduksia ja kavahtamaan varjoja. Hekate hallitsee alitajuntaa, jota symboloi synkeä tumma metsä.

lepakot2.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Eläimet ja samanismi

Lauantai 23.1.2021 klo 8.03

Eläinten, villin luonnon ja primitiivisen[1] uskomusmaailman suojelijattarena Artemiksena oli vahva kytkentä samanismiin. Samanismi tarkoittaa henkimaailman hallintaa. Koska kriisitilan – esimerkiksi sairauden  - katsotaan johtuvan tuonpuoleisen edustajien toiminnasta, samaani luo näihin yhteyden erityisellä riittitekniikallaan. Jokaisella samaanilla on oma sielueläimensä, jonka hahmon hän voi omaksua esimerkiksi unessa, transsissa tai riittinäytelmissä ja siirtyä siten tuonpuoleiseen noutamaan sieltä salattua tietoa, viisautta ja oivalluksia.


[1] https://www.suomisanakirja.fi/primitiivinen

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Artemiksen synty ja nuoruus

Lauantai 23.1.2021 klo 7.08

Artemis oli ylijumala Zeuksen ja titaanien jälkeläisten nymfi Leton tytär; hänen kaksosveljensä oli kulttuurin ja taiteilen suojelija Apollon. Kun Zeuksen mustasukkainen vaimo Hera sai tietää Leton raskaudesta, hän lähetti jättiläiskäärme Pythonin vainomaan tätä, niin ettei  synnyttämisestä tullut mitään. Viimein etelätuuli lennätti Leton viiriäisen hahmossa Delokselle, silloiselle Ortygialle ( >> Viiriäissaarelle >> ), jossa hän synnytti Artemiksen. Tytär oli tuskin putkahtanut maailmaan, kun hän jo auttoi äitinsä Kynthosvuoren[1] pohjoisrinteellä kasvavan oliivipuun siimekseen ja toimii kätilönä veljensä Apollonin syntymässä. Näin Artemiksesta tuli  synnytyksen suojelija ja Deloksesta Leton, Artemiksen ja Apollonin tärkeä kulttipaikka.[1] https://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%BDnthos

viiriainen.jpgkuu.jpgtheba.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

KORE/PERSEFONE ELÄVÄSSÄ ELÄMÄSSÄ

Torstai 21.1.2021 klo 7.38

INKERI 

MIRKKU 

RIITTA-LIISA 

Lapsuudessaan Inkeri sairasteli vakavasti ja kasvoi siksi enemmän äidin kuin isän tyttäreksi; hänen vanhempi sisarensa sitä vastoin oli isän tyttö Artemis. Inkerin herkkyys oli havaittavissa jo lapsuudessa: hän näki luonnonhenkiä ja merkillisiä unia.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

KORE/PERSEFONE JA MUUT NAISARKKITYYPIT

Torstai 21.1.2021 klo 6.14

Kore/Persefonen ja Heran yhdistelmää ilmentävä nainen voi olla joko todellinen kuningatartyyppi tai täysin alistettu, huonosti kohdeltu puoliso. Kumpi tulee käytännön elämässä esille, riippuu pitkälti naisen tietoisuudesta sekä hänen varhaisimmista elämänkokemuksistaan.

aurinko.jpgjohannsebastianbachcopy-151022145930-lva1-app6892-thumbnail-4.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Kore -mies: Kouros

Torstai 21.1.2021 klo 5.26

Herkkä Kouros turvautuu helposti alkoholiin tai huumeisiin. Haadeksessa olo voi ilmetä rajatiloina tai mielenterveyden järkkymisenä; Kouros on vaaravyöhykkeessä sairastua muita useammin psykoosiin, maanis-depressiivisyyteen tai skitrofeniaan. Miesprostituoidut ilmentävät väistämättä Kourosta.

aleksis_kivi.jpgkaarlo_sarkia2_0.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Kore arkityyppinä

Keskiviikko 20.1.2021 klo 8.20

Naistyyppinä japanilainen geisha edustaa Korea, samoin  monet thaitytöt. Aasialaiseen naiseen sisältyy yleensä paljon enemmän Kore-energiaa kuin hänen länsimaiseen sisareensa. Myös virtuoosi Vanessa Mae, jonka perusarkkityyppinä toimii Afrodite, ilmentää nukkemaisessa olemuksessaan Korea. Kirjallisuudessa perus-Koren löytää Ibsenin Nukkekodin Norasta; elokuvamaailmassa Kore-Demeter-dramatiikkaa sisältyy Rosemaryn painajaiseen, jonka pääosaa näytellyt Mia Farrow ilmentää osuvasti Koren haurautta.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Kore-ilmiö nykyajassa

Tiistai 19.1.2021 klo 6.41

Nykyaikaisessa länsimaisessa  yhteiskunnassa Kore ei ole suosittu naisarkkityyppi – hän ei ole >> muodissa >> . Tämä tilanne ei ole sen helpompi miehelle kuin naiselle itselleenkin. Kanssasiskot eivät juurikaan arvosta perinteistä naista. Itsenäiset Pallas Athene –virkanaiset ja feministiset  Artemikset ovat marssineet esiin ja raivanneet tietä uudenlaiselle, modernille naiselle, jolla on oma tahto ja omat päämäärät. Ja kun naisellinen avuttomuus, kainous ja hempeys ovat käyneet harvinaiseksi, miehelle ei tarjoudu enää tilaisuuksia olla Mies. Niinpä esimerkiksi suomalaiset Haadekset hakevat kotimaista naista alistuvamman ja taipuvaisemman vaimon vaikkapa Thaimaasta[1]; eipä ihme, että Kaukoidän[2] tuontivaimot päättyvät muita kansallisuuksia useammin turvakotien asiakkaiksi. Miehinen käytäntö vaihtaa keski-ikäinen aviovaimo puolta nuorempaan on myös yksi Haades-Persefone-teeman ilmenemismuoto.[1] https://www.google.com/maps/place/Thaimaa/@13.470864,97.3882138,6z/data=!4m5!3m4!1s0x304d8df747424db1:0x9ed72c880757e802!8m2!3d15.870032!4d100.992541?hl=fi

  1. [2] Itä-Aasiasta (KoreaJapaniKiina, ja itäinen Venäjä) ja Kaakkois-Aasiasta käytetty yhteisnimitys

 

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

Persefone näkijänä

Perjantai 15.1.2021 klo 7.07

Tiedostamattomana voimakas Persefone-teema saattaa ilmetä kuoleman kaipuuna, joka on meidänkin aikanamme melkoinen tabu – kielletty ja torjuttu tarve. Varsinkin >> Persefone-tilassa >> , tavalla tai toisella haavoituneena, ihminen saattaa vain haluta pois, kuolla  ja päästä unohdukseen.

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

Kore/Persefonen suhteet

Torstai 14.1.2021 klo 7.04

Kore/Persefone-kertomus edustaa muutos – eli transformaatiomyyttiä: äidin tytöstä tulee manalan kuningatar – eli kasvukausi päättyy kuolemaan ja kuoleman jälkeen luonto herää jälleen uuteen kasvukauteen. Kore ja Persefone voidaan tulkita myös toistensa sivupersooniksi. Kyseessä on eri >> henkilö >> sen mukaan, onko hän tyttönä yhdessä äitinsä kanssa vai Haadeksen puolisona manalan kuningattarena.

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

Manalan kuningatar

Torstai 14.1.2021 klo 6.12

Manalassa Koresta tuli Persefone, Haadeksen puoliso ja manalan  kuningatar, joka miehensä rinnalla päätti kuolleiden kohtalosta. Tässä asemassa Persefone luopuu tyttöluonteestaan – tyttö Kore, hänessä kuolee. Myös hänen symbolinsa vaihtuvat: kuningatar Persefone ei pitele enää kukkia vaan toisessa kädessään elämän ja kuoleman vertauskuvaa soihtua ja toisessa hedelmällisyyttä symbolisoivaa omenaa. Kore/Persefone-myytissä omenalla  (ja erityisesti seksuaalisuutta kuvaavilla siemenillä) on yhtä ratkaiseva merkitys kuin paratiisista karkotukseen raamatullisissa myytissä.

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

Neidon ryöstö

Keskiviikko 13.1.2021 klo 8.02

Kore varttui hehkeäksi neidoksi, mutta säilytti viattomuutensa ja herkän tyttömäisyytensä. Vaikka monet sulhaskandidaatit piirittivät häntä, hän vietti mieluiten aikaansa kukkakedoilla nymfien ja ikäistensä neitojen seurassa. Kore oli todellinen kukkaistyttö. Kun Demeter kuvataan yleensä viljantähkä kädessään, hänen tyttärensä pitelee joko unikkoa, narsissia tai kalvaan valkeaa liljaa: myös krookukset sekä kainoutta ja viattomuutta symboloi orvokit yhdistetään Koreen.

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

Demeter-naisia elävässä elämässä

Keskiviikko 13.1.2021 klo 6.51

Kaarina 

Talvikki 

Irina 

Demeter toimii Kaarinassa varsin kokonaisvaltaisesti. Jo hänen pyöreä, äidillinen olemuksensa henkii arkkityypin lämpöä ja huolenpitoa. Myös työelämässä  Kaarina on seurannut melko tarkoin Demeterin viitoittamaa tietä. Hän opiskeli kylmäköksi[1], mutta meni työelämään vasta sitten, kun lapset olivat päättäneet peruskoulunsa. Myöhemmin hän kouluttautui vaihtoehtohoitajaksi ja  voi nyt yksityispraktiikkaa harjoittava tehdä työtä kotonaan.  1. [1] kokki, jonka erikoisalaa on kylmien ruokien valmistus

 

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

Demeter ja muut naisarkkityypit

Maanantai 11.1.2021 klo 7.38

Tasapainoisin ja helpoin naisarkkityyppiyhdistelmä syntyy Demeterin ja Afroditen kombinaatiosta[1]. Molemmat ovat lämpimiä, tunteellisia ja rakastavia. Afrodite-kumppaninaan Demeter pääsee alistuneisuudestaan, ja hänestä kehittyy itsenäisempi ja luovempi kuin Martta-sisarestaan. Pienten lasten äitinäkin Demeter-Afrodite säilyttää hehkeytensä ja eroottisuutensa, joten aviomiehen ei tarvitse hakea fyysistä rakkautta kodin ulkopuolelta. Juuri miehen perspektiivistä  tämä naistyyppi lienee haetuin  ja haluttavin: nainen on seksuaalisesti kiehtova mutta ei yhtä vaarallinen ja uhkaava kuin sensuelli Afrodite. Vaikka Demeter-Afroditelle ihmissuhteet ovat elinehto, hän ei ole täysin riippuvainen, muista vaan hän nauttii tekemisistään ja luovuudestaan.[1] Yhdistelmä.

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

Deter-mies

Sunnuntai 10.1.2021 klo 13.45

Maatalous on niin Demeter-miehen kuin –naisenkin tyypillisin elinkeino. Mikäli mies ei asu maalla, hänestä saattaa tulla erinomainen kokki tai muu ravitsemusalan työntekijä. Hän voi hakeutua myös perinteisesti naisvaltaiselle työsektorille, esimerkiksi lastentarhanopettajaksi tai sairaanhoitajaksi. Uuden ajan pehmomiesesimerkki on tamperelainen lääkäri Sami Ikonen, joka kunnallisvaalimainoksissa nalle kainalossa hymyili itsensä herttaisesti ja vakuuttavasti kaupunginvaltuustoon.

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

Demeter arkityyppinä

Sunnuntai 10.1.2021 klo 13.13

Tyypillisen Demeter-naisen pettämätön tuntomerkki on rintavuus – Afroditen isopovisuus. Demeterin tuhtiuteen on luonnollinen selitys: biologinen feminiinisyys edellyttää määrättyä rasvaprosenttia. Niinpä Demeterin kerrokset kertyvät nimenomaan kaikkein naisellisimmille  alueille rintoihin, lanteille ja reisiin.

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

Äitinä olemisen ongelmat

Perjantai 8.1.2021 klo 7.41

Ideaalisella perusäiti Demeterillä voi olla myös varjopuolensa. Hän saattaa olla niin huolehtiva, rakastava ja uhrautuva, että hänen rakkauteensa hukkuu. Ylenpalttinen hoivaaminen muodostuu siteeksi, vaikka äiti ei varsinaisesti odotakaan vastapalveluksia tai kiitosta. Liian hyvin hoidettu lapsi ei ehkä pääsekään kehittymään psyykkisesti  aikuiseksi vaan odottaa  palveluita ja huolenpitoa esimerkiksi kumppaniltaan. Näin Demeterin jälkeläinen jää ikuiseksi lapseksi, joka ei osaa tai ei välitä huolehtia sen enempää itsestään kuin muista. Nykyisen >> uusavuttomuuden >> syynä voi olla joko ylihuolehtiminen lapsesta tai tämän huolenpidon täydellinen laiminlyönti; jälkimmäisessä tapauksessa samastumisen kohdetta Demeterin ilmentymiselle ei ole ollut.

Avainsanat: Ajattomat arkkityypit

KOLLEKTIIVINEN äiti

Perjantai 1.1.2021 klo 8.07

Kollektiivinen äiti  on eräänlainen vaihtoehto- tai korvikeäiti. Hän voi kannustaa ja tukea >> lapsiaan >>, asiakkaitaan tai oppilaitaan, itsenäistymään ja tulemaan toimeen ilman häntä. Kollektiivisen äidin keskeisin päämäärä on tehdä itsestään tarpeeton.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »