Elämäni ja kotisivut

Sudenkorennot, verkkosiipiset ja kärsämökorennot

Torstai 26.12.2019 klo 10.13

Sirokeijukorento 

Ruumis 35-38 mm. Siipien kärkiväli 42-46 mm. Koiraan ruumis on hohtavan vihreä, sinivihreä tai mustanvihreä. Takaruumiin kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä jaoketta ovat vaaleansinisiä. Naaraan ruumis on vihreä, mutta voi olla myös kuparinruskea. Siivet ovat lepoasennossa puoliavoimina ja osoittavat vinosti sivuille. Yleinen Oulun korkeudelle saakka seisovien ja rehevien vesistöjen äärellä. Pysyttelee yleensä lähellä rantaa.

sirokeijukorentio_naaras.jpg

Avainsanat: pikkuötökät talossa ja puutarhassa

Isosulkaperhonen

Lauantai 21.12.2019 klo 9.53

Siipien kärkiväli 14-15 mm. Isosulkaperhosen puhtaanvalkoiset etusiivet  ovat jakautuneet  kahteen ja takasiivet kolmeen liuskaan. Se on yleinen Etelä-Suomessa ja istuu usein ikkunalla ja rakennusten seinillä ja tulee mielellään  myös valolle. Lennon huippu ajoittuu heinäkuulle. Toukka on vihreä tai keltainen ja se elää yhteen kehrättyjen lehtien välissä kierokasveissa.

Pterophorus_pentadactyla.jpg

Avainsanat: pikkuötökät talossa ja puutarhassa

Ruusukääriäinen

Perjantai 20.12.2019 klo 8.00

Siipien kärkiväli 6.5-7 mm. Sitruunankeltaisissa etusiivissä on ruskeita kaksoisvöitä ja pienet, mustat pisteet. Ruusukääriäinen lentää yleisenä monenlaisissa elinympäristöissä kesäkuun lopusta heinäkuun jälkipuoliskolle. Se elää nimensä mukaisesti ruusuilla ja kietoo lehdet tiukasti kukkasilmujen ympärille.

ruusukaariainen.jpg

Avainsanat: pikkuötökät talossa ja puutarhassa

Komerokoisa

Torstai 19.12.2019 klo 12.46

Siipien kärkiväli 20-32 mm. Komerokoisalla on leveän kolmiomaiset, tiilenpunaiset etusiivet, joiden etureunassa on suuri keltainen laikku. Siiven poikki kulkee kaksi valkoista aaltojuovaa sekä siiven reunassa kolmas kaareva poikkiviiru. Naaras on koirasta suurempi. Komerokoisan löytää varmimmin maalaistalojen ulkorakennuksista ja navetoista, mutta myös kesämökeiltä. Se lepää päivisin levitetyin siivin ja takaruumis koholla  ja lähtee lentoon varsin haluttomasti. Se on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa ja lentää kesäkuusta elokuun alkuun. Toukka syö jauhoja ja jyviä sekä kuivaa heinää, olkia ja kaikenlaista kasvijätettä. Se kutoo ympärilleen silkkisen suojakuopan  ja koteloituu  muonansa joukkoon.

komerokoisa.jpg

Avainsanat: pikkuötökät talossa ja puutarhassa