Elämäni ja kotisivut

Surviaissääsket, Karvasääsket, Vaaksiaiset, Lukit

Sunnuntai 26.1.2020 klo 10:03

VALMIS  

VAAKSIAISET 

Vaaksiaiset ovat kookkaita sääski, joilla on pitkä ja kapea takaruumis ja hyvin pitkät raajat. Takasiivet ovat surkastuneet nuijamaisiksi ”väristimiksi”, joiden avulla eläin pysyy lennon aikana tasapainossa. Aikuiset vaaksiaiset eivät yleensä syö mitään eivätkä pistä ihmistä. Vaaksiaisten heimoon kuuluu joitakin hyvin suuria lajeja, mutta suurin osa lajeista on pieniä. Etenkin pienet lajit parveilevat tanssivassa lennossa. Monet tulevat valolle. Toukat ovat enintään 4 cm:n pituisia, matomaisia ja raajattomia, ja ne voivat vetää pään ruumiin sisään. Suurin osa lajeista elää toukkana vedessä, mutta jotkin tulevat toimeen kosteassa maassa tai lahokannoissa. Ne syövät kasvien juuria tai mätäneviä lehtiä. Osa on petoja. Suomessa 275 lajia.

nephrotoma_appendiculata1.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valmiit jutut, pikkuötökät talossa ja puutarhassa

Miinaajakärpäset, Äkämäsääsket, Polttiaiset ja Hyttyset

Lauantai 25.1.2020 klo 10:03

VALMIS 

PERHOSSÄÄSKI

2-3 mm. Suomuiset siivet ja karvainen ruumis antavat perhossääskille yökkömäisen yleisilmeen. Ne ovat kuitenkin hyvin pieniä ja kaksisiipisiä. Ruumis on yksivärisen harmaanruskea, siivet leveät ja pitkittäisjuovaiset. Ne lentävät pehmeästi hyppelehtien vain lyhyitä matkoja eivätkä pistä. Toukat ovat noin 5 mm pitkiä, valkeita ja mustapäisiä. Ne elävät viemäreiden likavesissä ja jopa vesilukkojen törkykerroksissa, mutta myös mätänevissä lehtikarikkeessa, komposteissa, ulosteessa ja mätänevissä hedelmissä. Viemärilajit eksyvät helposti myös sisätiloihin. Toukka-aika kestää 1-3 viikkoa. Suomessa noin 20 lajia.

perhossaaski2.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valmiit jutut, pikkuötökät talossa ja puutarhassa

Sukaskärpäset, Asekärpäset, Täikärpäset, Hedelmäkärpäset

Torstai 23.1.2020

Nautakärpänen 

6-8 mm. Muistuttaa huonekärpästä, mutta nautakärpäsellä on lyhyemmät siivet ja lyhyempi ja pyöreämpi takaruumis. Harmaan naaraan keskiruumiissa on tummia pitkittäisjuovia ja takaruumiissa mustia ja harmaita kirjailuja. Koiraan keskiruumiin pitkittäisjuovat ovat leveämpiä ja  mustassa takaruumiissa on suuri, hevosenkengän muotoinen keltainen kuvio. Nautakärpäset pörräävät usein suurina parvina  lehmien ja hevosten silmien, sierainten  tai haavojen ympärillä. Ne hakeutuvat talveksi sisätiloihin. Toukka elää erityisesti lehmien ulosteissa.

nautakarpanen_1.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valmiit jutut, pikkuötökät talossa ja puutarhassa

Paarmat, Petokärpäset, Sieppokärpäset, Tanhukärpäset, Kiilikärpäset, Raatokärpäset, Loiskärpäset

Keskiviikko 22.1.2020 klo 9:47

Valmis 

SUPPUPAARMA  

8-13 mm. Takaruumis kapea. Siivet ovat noenväriset ja lepoasennossa kattomaisesti takaruumiin yllä. Suppupaarma lentää äänettömästi ja on liikkeellä erityisesti kostealla, hautovalla ilmalla. Lentää myös sadesäällä. Yleinen.

suppupaarma.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pikkuötökät talossa ja puutarhassa

Kimalaiset, Loiskimalaiset, Kaksisiipiset, Kimalaiskärpäset, ja Kukkakärpäset

Tiistai 21.1.2020 klo 11:18

Peltokimalainen 

Kuningatar 15-18 mm, työläinen noin 15 mm. Suomessa yleisimmin tavattava värimuoto on mustaa päätä ja mustaa takaruumiin tyveä lukuun ottamatta pääosin kellanruskea tai oranssi. Se lentelee kaikenlaisilla niityillä, metsänlaiteilla ja valoisissa metsissä, mutta ei menesty kaupungeissa. Peltokimalainen rakentaa pesänsä usein maanpinnan yläpuolelle ruohotuppaisiin ja mättäisiin tai toisinaan linnunpönttöihin. Kuningattaret lentävät jo melko aikaisin, mutta ensimmäiset työläiset ovat liikkeellä tavallisesti vasta keskikesällä. Syksyn viimeisimmät kimalaiset ovat usein juuri peltokimalaisia. Peltokimalainen on maamme yleisin kimalaislaji, ja siitä esiintyy kolme eri värimuotoa.

peltokimalainen_naaras_1.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pikkuötökät talossa ja puutarhassa

Mesipistiäiset ja maamehiläiset sukulaisineen

Sunnuntai 19.1.2020 klo 8:22

Valmis :) 

...Kesymehiläinen pistää vain puolustaessaan pesäänsä. Sen myrkkypistimessä on voimakkaita väkäsiä, jotka ankkuroivat pistimen nahkaan. Kun pistin vedetään pois, myrkkysäiliö ja –rauhanen repeävät ja hyönteinen kuolee pian. ....

kesymehilainen.jpg


Verimaamehiläinen 

... Adrena haemorrhoa. 11-15 mm. Keskiruumis punaruskeakarvainen. Mustassa takaruumiissa punainen kärki. Yleinen kevät laji, joka vierailee leskenlehden, pajujen ja vuokkojen kukilla.

verimaamehilainen3.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pikkuötökät talossa ja puutarhassa

Ampiaiset ja muurahaiset

Perjantai 17.1.2020 klo 11:48

Saksanampiainen 

Kuningatar 17-22 mm, työläinen 12-16 mm. Keltaisessa suukilvessä kolme pientä pistettä kolmiomaisessa kuvioissa. Keskiruumiintakaosassa neljä pientä täplää. Pesä on harmahtava ja sen voi löytää samanlaisista paikoista kuin yleisen ampaisen pesän. Saksanampiainen on meillä varsin yleinen. 

saksanampainen_3.jpgsaksanampainen_2.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valmiit jutut

Nähtävyydet

Torstai 16.1.2020 klo 10:51

Nyt olen saanut kotisivujen muutokset tehtyä ja siistittyä sen. Jatkan toiseen projektiin eli pikkuötökät talossa ja puutarhassa. 

kannuksen_kirkko.jpgmansardikatto.jpgrotuaari.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valmiit jutut

Erikoisia matkakohteita Suomessa

Keskiviikko 15.1.2020 klo 11:16

Kirjoitus on valmis. 

emu.jpgnandu.jpgstrutsi.jpgransu_koira.jpgpollo.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valmiit jutut

Vinkit

Tiistai 14.1.2020 klo 11:54

Vinkit osio on valmis 

kurpitsa1.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Kansantarinat

Tiistai 14.1.2020 klo 9:13

Sain valmiiksi kansantarinat 

kannuksen_kirkko.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kansantarinat

Reseptit

Maanantai 13.1.2020 klo 8:39

Aloitin muokkaamaan kotisivuja ja huomasin, että olin laittanut sekalaisesti juttuja yms. Sain tänään 13.1.20 reseptit osion. Sieltä löytyy kaikki reseptit word-tiedostoina. 

philadelphia_glogijuustokakku.jpgkondensoitu_maito_karamellisoitu.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Valmiit jutut

Maanantai 6.1.2020

VALMIINA KIRJOITUS 

sahapistiäiset, loispistiäiset, tiepistiäiset, petopistiäiset, petopistiäiset, kultapistiäiset ja äkämäpistiäiset.

Nyt keskityn muokkaamaan kotisivuja. Lukijoiden pitää olla kärsivällisiä ja en osaa sanoa kuinka kauan menee muokkauksessa. 

takkuakamapistiainen1.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pikkuötökät talossa ja puutarhassa