Elämäni ja kotisivut

Hestia ja muut naisarkkityypit

Torstai 18.2.2021 klo 6.41

Hestian ja Kore-Persefonen rinnakkain esiintyminen tuottaa varsin tuonpuoleisen yhdistelmän. Tyyppi on todellinen mystikko, kenties jopa näkijä. Kore-Persefone vähentää Hestia-tyypille muutoin luonteenomaista käytännöllisyyttä, mutta saattaa johtaa myös liikaan henkevyyteen, jolloin henkilö kadottaa yhteyden realiteetteihin ja viettää osan elämästään psykoosissa tai rajatilassa. Tuolloin työnteko ja arkiset velvollisuudet  >> maadoittavat >> tyyppiä sopivasti.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Hestia-mies

Torstai 18.2.2021 klo 6.00

Ylikorostuneena Hestia-arkkityyppi saattaa tehdä niin miehestä kuin naisesta työholistin. Suomi on Hestioiden luvattu maa. Protestanttinen työn etiikka istuu meille ja Hestioille. Saksassa, Sveitsissä ja Japanissa Hestia-miehiä ja – naisia on vieläkin enemmän, kun taas arabimaissa ja Etelä-Euroopassa Hestia on >> varattu >> pääosin naisille.

japani.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Hestia arkityyppinä

Torstai 18.2.2021 klo 5.21

Kotityöt luontuvat hyvin Hestia-tytölle, mutta hän ei kunnostaudu tai loista niissä kuten Pallas Athene, joka tekee vaikutuksen, mihin ikinä ryhtyykin. Hestialle tekeminen on pikemminkin velvollisuutta ja rutiinia. Hän saattaa joutua huolehtimaan myös perheen asioista, mutta poikkeaa tässä äidillisestä ja huolehtivasta Demeter-tyypistä. Yhtenäisyyttä korostava Hestia vetää kaikessa >> kotiinpäin >>. Leikkeihin Hestia-tytöllä saattaa jäädä varsin vähän aikaa. Siitä hän on tuskin millänsäkään, sillä hän ei osaa oikein iloita tai leikkiä. Hän on ikään kuin vanhana syntynyt, vakava ja mietiskelevä. Moni Hestia-tyyppi on ns. vanha sielu, joka on nähnyt paljon jo ennen nykyistä elämäänsä ja kokenut useita inkarnaatioita.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Hestia-arkkityypin paradoksit

Sunnuntai 14.2.2021 klo 8.01

Toinen paradoksi on yhteys-yksinäisyys. Antiikin maailmassa ikuisen tulen katsottiin symboloivan perheen ja yhteisön yhteenkuuluvuutta ja eheyttä, mutta itse Hestia oli yksinäinen. Hän muutti pois Olympokselta eikä osallistunut jumalperheen seikkailurikkaaseen elämänmenoon. Myös Hestia-arkityyppi on usein yksinäinen ja elää muista erillään.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Hestia nykymaailmassa

Sunnuntai 14.2.2021 klo 7.08

krishnamurti.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Seksuaalisuus ja henkisyys

Sunnuntai 14.2.2021 klo 6.20

Kreikkalaiskatolisessa uskonnossa Neitsyt Marialla on tärkeä merkitys Jumalan äitinä. Hänen ikoneissaan esiintyvät kolme ristiä symboloivat ikuista neitsyyttä eli koskemattomuutta ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja sen jälkeen. Tällainen >> pyhä äiti >> on paljon lähempänä kansaa kuin Isä ja Poika. Neitsyttä rukoillaan ja juhlitaan luottavin mielin, ja hän elää vahvasti arjen uskonnollisissa hartaudenharjoituksissa. Hänet koetaan käytännön elämässä välittäjäksi, joka toimii ihmisen ja Korkeimman viestinviejänä. Siten Neitsyt Marian ja Hestian roolissa on paljon vastaavuutta

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Hestia ja Roomalainen Vesta

Lauantai 13.2.2021 klo 8.49

Vestan papittarilla oli monia etuoikeuksia: he saivat esimerkiksi istua sirkuksessa ja teatterissa parhaimmilla paikoilla – mikä  antiikin Roomassa ei ollut lainkaan vähäpätöinen asia. Vestaaleilla ei ollut holhoojia kuten valtaosalla roomalaisnaisista, ja he saivat määrätä itse omaisuudestaan. Heidän suurta arvostustaan kuvaa mm. se, että he saattoivat vapauttaa rikoksessa tuomittuja. Mika Waltarin romaanissa Turms kuolematon sankari lojuu vankityrmässä odottamassa kuolemantuomiot, kun Rooman vestaaleista vanhin laskeutuu hänen luokseen ja Turms pelastuu synkältä kohtaloltaan.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Pallas Athene-naisia elävässä elämässä

Lauantai 13.2.2021 klo 7.42

Virpi/Ina/Malla 

Ensimmäinen näyttely kotikaupungissa oli Inalle melkoinen koetus. Toki Pallas Athenen tapaan isä kannusti tytärtään ja iloitsi tämän menestyksestä, mutta välit äitiin menivät poikki. Äiti ei ymmärtänyt tyttärensä taidetta ja tuomitsi tämän sekä tyttärenä että taiteilijana. Vaikka  tässä tarinassa tuomio tulikin äidin taholta – päinvastoin kuin Orestesin tarinassa – äitisuhteen katkeamisessa oli myytin aineksia. Tällä hetkellä Ina itse työstää suhdetta äitiinsä ja sillä on tulevaisuudessa vaikutusta myös hänen luovuuteensa ja taiteeseensa.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Pallas Athene ja muut naisarkkityypit

Lauantai 13.2.2021 klo 6.26

Edellä on jo kuvattu Pallas Athnen ja Artemiksen yhdistelmää, amatsoninaista. Tällainen nainen on naistyypeistä itsenäisin, uratietoisin ja menestyvin. Hän saattaa olla myös melkoisen kova ja kilpailunhaluinen sekä äärimmäisen itseriittoinen, joten lämpimät ja läheiset ihmissuhteet eivät välttämättä toimi. Menestyksellähän on tunnetusti kova hinta. Jos nainen on >> soturi >> - vaikkapa poliisi tai armeijan upseeri – hän on ehdottomasti Pallas Athenen ja Artemiksen sekoitus.

lenita_airisto.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Pallas Athene-mies

Tiistai 9.2.2021 klo 6.51

Athene-poika saattaa olla suoranainen lukutoukka, joka viihtyy hyvin omassa seurassaan. Tiedonhalu ja erikoistuminen jollekin tietylle sektorille on hänelle varsin >> lajityypillistä >>. Sittemmin elämässään Pallas Athene-mies on pätevä ja suorituskeskeinen, mutta pääjohtajaksi asti hänestäei yleensä ole, ellei myös Zeus-arkkityyppi   istu hänessä vahvasti. Nyky-yhteiskunnassa hän  toimii usein joko konsulttina tai tietokone-eksperttinä.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Athene arkityyppinä

Tiistai 9.2.2021 klo 6.16

Pallas Athene-nainen viettää kaikin puolin itsenäistä elämää. Oma auto on hänelle välttämättömyys  eikä se ole mikään >> kauppakassi >> tai perheen kakkosauto, kuten Heralla. Athenelle mahdollistaa hänen autonomiansa, hänen riippumattomuutensa. Auton ohella hänen varusteisiinsa, kuuluu kännykkä ja käsilaukun korvaava salkkumikro. Kun itsenäistä Artemis-naista voi kuvata sinkuksi ja omillaan elelevää Hestiaa vanhaksipiiaksi, Pallas Athene on keski-ikäisenäkin tyypillinen poikamaistyttö.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Athene,Artemis ja Demeter

Lauantai 30.1.2021 klo 5.49

Maskuliinisuudestaan huolimatta Arteis vietti paljon aikaa naisseurassa, Athene puolestaan oli työkeskeinen ja päti miesten maailmassa miesten ehdoin. Siinä missä Atheneen yhdistetään äly ja käytäntö, Artemis on fyysinen, kokonaisvaltainen ja toiminnallinen. Tätä kuvaa mm. neitsytjumalattarien suhtautuminen satunnaiseen tirkistelijään.

simone_de_beayuvoit.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Amatsoninainen

Keskiviikko 27.1.2021 klo 7.32

Äänestäessään Orestesin syyttömyyden puolesta Athene joutui kieltämään oman feminiinisen olemuksensa. Äitiä Athenella ei ollut, koska Zeus oli nielaissut tämän. Medusan Athene tuhosi tietoisesti, mutta kasvattisisarensa Pallaksen vahingossa, minkä vuoksi hän surun murtamana joutui kovettamaan sydämensä. Athenen kovuus tulee esiin myös Arakhnen tarinassa. Arakhne oli tyttönen, joka osasi tehdä yhtä hienoja kudonnaisia kuin jumalatar itse. Ajattelemattomana  Arakhne ylpistyi taidoistaan, kehuskeli itseään ja vertasi töitään jumalattaren  tekemiin. Koska Athene oli kiivaan ja ylpeän  isänsä kaltainen, hän ei suostunut nielemään tytön pröystäilyä vaan haastoi tämän kilpasille. Nähtyään  Arakhnen saavutuksen ylivoimaisuuden  Athene vihoissaan repi kudonnaisen. Arakhne  puolestaan tajusi vasta silloin, ketä oli vastustanut ja vaelsi epätoivoissaan metsään,  jossa hirttäytyi. Nyt oli Athenen  vuoro sääliä lahjakasta tyttöä: hän muutti Arakhnen hämähäkiksi (kr. Arakhne = hämähäkki), joka valmistaa seitistään kaikkein taidokkaimmat kudonnaiset ja kutoo kutomasta päästyään.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Viisas Athene

Keskiviikko 27.1.2021 klo 6.42

Merkillepantavaa Athenen syntymässä oli hänen varustuksensa: tyttö ilmaantui maailmaan sotatamineissa ja kädessään kilpi ja keihäs. Hänestä tulikin sodankäynnin ja sotataidon jumalatar. Tästä huolimatta hän oli varsin rauhallinen ja sovittelevainen ja turvautui  kriisitilanteissa mieluummin syrjäytetyltä äidiltään perimäänsä viisauteen ja neuvokkuuteen kuin aggressiivisuuteen. 

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Pallas Athenen synty ja pääsy valtaan

Keskiviikko 27.1.2021 klo 6.00

Zeuksella oli vaimo nimeltään Metis ennen kuin hän solmi avioliiton Heran kanssa. Tämä oli niin viisas, että tiesi enemmän kuin kaikki jumalat  ja ihmiset yhteensä. Metis oli mm. avustanut Zeusta saavuttamaan voiton Kronoksesta, mutta nyt kun hän oli raskaana miehelleen, ennustettiin, että Zeuksen lapsi tulisi syrjäyttämään isänsä. Niinpä Zeus nielaisi Metiksen, jotta olisi välttynyt häpeälliseltä kohtaloltaan. Kun Zeus sitten myöhemmin  käveli Libyassa Tritonjärven rannalla, hänet valtasi hirvittävä päänsärky. 

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Artemis-naisia elävässä elämässä

Tiistai 26.1.2021 klo 7.51

ANNIKKI 

UNNA 

LEIJA 

Koska Annikki näkee luonnon- ja metsänhenkiä, hänessä toimii myös näkijä ja tietäjä Persefone. Annikki kertoo luonnonhenkien viihtyvän hyvin hänen omassa kodissaankin  - niitä saattaa tarttua hänen matkaansa miltä tahansa luontoretkeltä. Työssään Annikki käyttää näkijänlahjojaan ja praktiikassaan hän on Artemiksen tavoin tavoitetietoinen.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Artemis ja muut naisarkkityypit

Tiistai 26.1.2021 klo 7.03

Artemikselle on edullista myös, jos Demeter on läsnä hänen elämässään. Oikeastaan Artemiksella ja Demeterillä on paljonkin yhteistä, mutta heidän motiivinsa ja luonteensa ovat hyvin erilaiset. Molemmat ovat esimerkiksi suuntautuneita luontoon ja pitävät lapsista. Ilman Demeteriä kumpikin näistä Artemikselle tärkeistä elämänalueista tahtoo jäädä hänelle kaukaiseksi ja teoreettiseksi. Demeter pehmentää Artemista ja antaa hänelle Afroditen tapaan lämpimyyttä ja inhimillisyyttä. Artemis-Demeter-nainen on pesunkestävä luomutyyppi.

arja__koriseva.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

ARTEMIS-MIES

Tiistai 26.1.2021 klo 6.20

Aikuisena Artemis-mies löytyy usein joltain naisvaltaiselta työsektorilta. Hän voi olla opettaja, nuoriso- tai sosiaalityöntekijä tai jopa hoitoalan harvinainen miespuolinen edustaja. Ammatillisesti hän on pätevä ja hän toteuttaa itseään työssään, mutta päämäärätietoisuudesta huolimatta ammatillista kunnianhimoa  tai etenemisen tarvetta ei tahdo löytyä. Parisuhteessa Artemis-mies on mahdollisesti yhtä kilpailunhaluinen kuin Artemis-nainenkin.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Artemis arkityyppinä

Tiistai 26.1.2021 klo 5.36

LAPSUUS JA NUORUUS

ARTEMIS-NAISEN OLEMUS JA TYYLI

ARTEMIS TYÖELÄMÄSSÄ

ARTEIS ÄITINÄ JA YSTÄVÄNÄ 

ARTEMIKSEN PARISUHDE 

ARTEMIKSEN ONGELMAT JA KASVU

Artemis-tyypin tietty ankaruus ja säälimättömyys on ymmärettävissä  mytologiassa taustaa vasten. Jumalattaren äiti Leto joutui odotusaikanaan Heran julman vainon kohteeksi ja itse synnytys oli pitkä ja tuskallinen. Artemiksen kovuus  voi olla siten äidin kärsimysten puolesta tunnettua vihaa. Artemiksessa heräsi oitis suojeluvaisto, mutta samalla hän alkoi varoa joutumasta itse vastaaviin koettelemuksiin. Näin ollen hänen itsesuojelupyrkimyksensä on tavallista kehittyneempi.

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Maskuliininen Artemis

Maanantai 25.1.2021 klo 6.55

Artemis-jumalattaren palvojista maskuliinisimpia olivat amatsonit. Nämä olivat sodan jumala Areksen jälkeläisistä polveutunut sotaakäyvä naiskansa, joka hankki toimeentulonsa metsästämällä ja ryöstelemällä. Jotta jousipyssyllä ampuminen ja keihään sinkoaminen olisi käynyt helposti, he leikkasivat pois oikean rintansa. Miehiä amatsonien keskuudessa suvaittiin vain lasten siittäjinä ja taloustöiden suorittajina. Jotta nämä eivät olisi kelvanneet sotimaan tai päässeet karkuun, heidän kätensä tai jalkansa murrettiin heti lapsena.

Isadora_Duncan_portrait_cropped.jpg

Avainsanat: ajattomat arkkityypit

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »