Elämäni ja kotisivut

Pallas Athene ja muut naisarkkityypit

Lauantai 13.2.2021 klo 6:26

Edellä on jo kuvattu Pallas Athnen ja Artemiksen yhdistelmää, amatsoninaista. Tällainen nainen on naistyypeistä itsenäisin, uratietoisin ja menestyvin. Hän saattaa olla myös melkoisen kova ja kilpailunhaluinen sekä äärimmäisen itseriittoinen, joten lämpimät ja läheiset ihmissuhteet eivät välttämättä toimi. Menestyksellähän on tunnetusti kova hinta. Jos nainen on >> soturi >> - vaikkapa poliisi tai armeijan upseeri – hän on ehdottomasti Pallas Athenen ja Artemiksen sekoitus.

lenita_airisto.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Pallas Athene-mies

Tiistai 9.2.2021 klo 6:51

Athene-poika saattaa olla suoranainen lukutoukka, joka viihtyy hyvin omassa seurassaan. Tiedonhalu ja erikoistuminen jollekin tietylle sektorille on hänelle varsin >> lajityypillistä >>. Sittemmin elämässään Pallas Athene-mies on pätevä ja suorituskeskeinen, mutta pääjohtajaksi asti hänestäei yleensä ole, ellei myös Zeus-arkkityyppi   istu hänessä vahvasti. Nyky-yhteiskunnassa hän  toimii usein joko konsulttina tai tietokone-eksperttinä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Athene arkityyppinä

Tiistai 9.2.2021 klo 6:16

Pallas Athene-nainen viettää kaikin puolin itsenäistä elämää. Oma auto on hänelle välttämättömyys  eikä se ole mikään >> kauppakassi >> tai perheen kakkosauto, kuten Heralla. Athenelle mahdollistaa hänen autonomiansa, hänen riippumattomuutensa. Auton ohella hänen varusteisiinsa, kuuluu kännykkä ja käsilaukun korvaava salkkumikro. Kun itsenäistä Artemis-naista voi kuvata sinkuksi ja omillaan elelevää Hestiaa vanhaksipiiaksi, Pallas Athene on keski-ikäisenäkin tyypillinen poikamaistyttö.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Athene,Artemis ja Demeter

Lauantai 30.1.2021 klo 5:49

Maskuliinisuudestaan huolimatta Arteis vietti paljon aikaa naisseurassa, Athene puolestaan oli työkeskeinen ja päti miesten maailmassa miesten ehdoin. Siinä missä Atheneen yhdistetään äly ja käytäntö, Artemis on fyysinen, kokonaisvaltainen ja toiminnallinen. Tätä kuvaa mm. neitsytjumalattarien suhtautuminen satunnaiseen tirkistelijään.

simone_de_beayuvoit.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Amatsoninainen

Keskiviikko 27.1.2021 klo 7:32

Äänestäessään Orestesin syyttömyyden puolesta Athene joutui kieltämään oman feminiinisen olemuksensa. Äitiä Athenella ei ollut, koska Zeus oli nielaissut tämän. Medusan Athene tuhosi tietoisesti, mutta kasvattisisarensa Pallaksen vahingossa, minkä vuoksi hän surun murtamana joutui kovettamaan sydämensä. Athenen kovuus tulee esiin myös Arakhnen tarinassa. Arakhne oli tyttönen, joka osasi tehdä yhtä hienoja kudonnaisia kuin jumalatar itse. Ajattelemattomana  Arakhne ylpistyi taidoistaan, kehuskeli itseään ja vertasi töitään jumalattaren  tekemiin. Koska Athene oli kiivaan ja ylpeän  isänsä kaltainen, hän ei suostunut nielemään tytön pröystäilyä vaan haastoi tämän kilpasille. Nähtyään  Arakhnen saavutuksen ylivoimaisuuden  Athene vihoissaan repi kudonnaisen. Arakhne  puolestaan tajusi vasta silloin, ketä oli vastustanut ja vaelsi epätoivoissaan metsään,  jossa hirttäytyi. Nyt oli Athenen  vuoro sääliä lahjakasta tyttöä: hän muutti Arakhnen hämähäkiksi (kr. Arakhne = hämähäkki), joka valmistaa seitistään kaikkein taidokkaimmat kudonnaiset ja kutoo kutomasta päästyään.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Viisas Athene

Keskiviikko 27.1.2021 klo 6:42

Merkillepantavaa Athenen syntymässä oli hänen varustuksensa: tyttö ilmaantui maailmaan sotatamineissa ja kädessään kilpi ja keihäs. Hänestä tulikin sodankäynnin ja sotataidon jumalatar. Tästä huolimatta hän oli varsin rauhallinen ja sovittelevainen ja turvautui  kriisitilanteissa mieluummin syrjäytetyltä äidiltään perimäänsä viisauteen ja neuvokkuuteen kuin aggressiivisuuteen. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Pallas Athenen synty ja pääsy valtaan

Keskiviikko 27.1.2021 klo 6:00

Zeuksella oli vaimo nimeltään Metis ennen kuin hän solmi avioliiton Heran kanssa. Tämä oli niin viisas, että tiesi enemmän kuin kaikki jumalat  ja ihmiset yhteensä. Metis oli mm. avustanut Zeusta saavuttamaan voiton Kronoksesta, mutta nyt kun hän oli raskaana miehelleen, ennustettiin, että Zeuksen lapsi tulisi syrjäyttämään isänsä. Niinpä Zeus nielaisi Metiksen, jotta olisi välttynyt häpeälliseltä kohtaloltaan. Kun Zeus sitten myöhemmin  käveli Libyassa Tritonjärven rannalla, hänet valtasi hirvittävä päänsärky. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Artemis-naisia elävässä elämässä

Tiistai 26.1.2021 klo 7:51

ANNIKKI 

UNNA 

LEIJA 

Koska Annikki näkee luonnon- ja metsänhenkiä, hänessä toimii myös näkijä ja tietäjä Persefone. Annikki kertoo luonnonhenkien viihtyvän hyvin hänen omassa kodissaankin  - niitä saattaa tarttua hänen matkaansa miltä tahansa luontoretkeltä. Työssään Annikki käyttää näkijänlahjojaan ja praktiikassaan hän on Artemiksen tavoin tavoitetietoinen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Artemis ja muut naisarkkityypit

Tiistai 26.1.2021 klo 7:03

Artemikselle on edullista myös, jos Demeter on läsnä hänen elämässään. Oikeastaan Artemiksella ja Demeterillä on paljonkin yhteistä, mutta heidän motiivinsa ja luonteensa ovat hyvin erilaiset. Molemmat ovat esimerkiksi suuntautuneita luontoon ja pitävät lapsista. Ilman Demeteriä kumpikin näistä Artemikselle tärkeistä elämänalueista tahtoo jäädä hänelle kaukaiseksi ja teoreettiseksi. Demeter pehmentää Artemista ja antaa hänelle Afroditen tapaan lämpimyyttä ja inhimillisyyttä. Artemis-Demeter-nainen on pesunkestävä luomutyyppi.

arja__koriseva.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

ARTEMIS-MIES

Tiistai 26.1.2021 klo 6:20

Aikuisena Artemis-mies löytyy usein joltain naisvaltaiselta työsektorilta. Hän voi olla opettaja, nuoriso- tai sosiaalityöntekijä tai jopa hoitoalan harvinainen miespuolinen edustaja. Ammatillisesti hän on pätevä ja hän toteuttaa itseään työssään, mutta päämäärätietoisuudesta huolimatta ammatillista kunnianhimoa  tai etenemisen tarvetta ei tahdo löytyä. Parisuhteessa Artemis-mies on mahdollisesti yhtä kilpailunhaluinen kuin Artemis-nainenkin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Artemis arkityyppinä

Tiistai 26.1.2021 klo 5:36

LAPSUUS JA NUORUUS

ARTEMIS-NAISEN OLEMUS JA TYYLI

ARTEMIS TYÖELÄMÄSSÄ

ARTEIS ÄITINÄ JA YSTÄVÄNÄ 

ARTEMIKSEN PARISUHDE 

ARTEMIKSEN ONGELMAT JA KASVU

Artemis-tyypin tietty ankaruus ja säälimättömyys on ymmärettävissä  mytologiassa taustaa vasten. Jumalattaren äiti Leto joutui odotusaikanaan Heran julman vainon kohteeksi ja itse synnytys oli pitkä ja tuskallinen. Artemiksen kovuus  voi olla siten äidin kärsimysten puolesta tunnettua vihaa. Artemiksessa heräsi oitis suojeluvaisto, mutta samalla hän alkoi varoa joutumasta itse vastaaviin koettelemuksiin. Näin ollen hänen itsesuojelupyrkimyksensä on tavallista kehittyneempi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Maskuliininen Artemis

Maanantai 25.1.2021 klo 6:55

Artemis-jumalattaren palvojista maskuliinisimpia olivat amatsonit. Nämä olivat sodan jumala Areksen jälkeläisistä polveutunut sotaakäyvä naiskansa, joka hankki toimeentulonsa metsästämällä ja ryöstelemällä. Jotta jousipyssyllä ampuminen ja keihään sinkoaminen olisi käynyt helposti, he leikkasivat pois oikean rintansa. Miehiä amatsonien keskuudessa suvaittiin vain lasten siittäjinä ja taloustöiden suorittajina. Jotta nämä eivät olisi kelvanneet sotimaan tai päässeet karkuun, heidän kätensä tai jalkansa murrettiin heti lapsena.

Isadora_Duncan_portrait_cropped.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Artemiksen paradoksit

Sunnuntai 24.1.2021 klo 7:27

Metsästys ja eläinten suojeleminen tuntuvat ensi ajattelemalla täysin yhteen sovittamattomilta. Miten on mahdollista, että sama jumalatar sekä suojelee että tappaa eläimiä ? 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Siveyden jumalatar

Sunnuntai 24.1.2021 klo 6:30

Artemis on neitsytjumalatar, kaikkein siveellisin Olympoksen jumalperheen jäsenistä. Tosin hänelläkin oli joukko erilaisia ihastuksia, mutta hän ei antautunut näille koskaan lopullisesti vaan säilytti  tärkeänä pitämänsä itsenäisyyden ja koskemattomuuden. Täysin immuuni rakkaudenjumalatar Afroditen metkuille Artemiskaan ei ollut. Kulkiessaan kerran Selene-hahmossaan läpi täydenkuun valaisemien maisemien hän näki kauniin nuorukaisen nukkuvan kedolla Latmosvuoren rinteellä. Nuorukainen oli Endymion-niminen paimen, jolle Zeus oli lahjoittanut ikuisen nuoruuden ja uskomattoman hyvät unen lahjat. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Artemiksen yöluonto

Lauantai 23.1.2021 klo 9:08

Hekaten kerrotaan toimineen kaksossisarusten Artemiksen ja Apollonin hoitotätinä. Pimeän kuun jumalattarena hän oli Artemiksen mystinen ja pelottavakin sivupersoona, jota palvotttiin erityisesti kolmen tien risteyksissä (lat. nimitys Trivia = kolmiteinen). Hekaten aikaan, kuuttomina öinä, liikkuvat lepakot, kummitukset, pelästymään rasahduksia ja kavahtamaan varjoja. Hekate hallitsee alitajuntaa, jota symboloi synkeä tumma metsä.

lepakot2.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Eläimet ja samanismi

Lauantai 23.1.2021 klo 8:03

Eläinten, villin luonnon ja primitiivisen[1] uskomusmaailman suojelijattarena Artemiksena oli vahva kytkentä samanismiin. Samanismi tarkoittaa henkimaailman hallintaa. Koska kriisitilan – esimerkiksi sairauden  - katsotaan johtuvan tuonpuoleisen edustajien toiminnasta, samaani luo näihin yhteyden erityisellä riittitekniikallaan. Jokaisella samaanilla on oma sielueläimensä, jonka hahmon hän voi omaksua esimerkiksi unessa, transsissa tai riittinäytelmissä ja siirtyä siten tuonpuoleiseen noutamaan sieltä salattua tietoa, viisautta ja oivalluksia.


[1] https://www.suomisanakirja.fi/primitiivinen

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Artemiksen synty ja nuoruus

Lauantai 23.1.2021 klo 7:08

Artemis oli ylijumala Zeuksen ja titaanien jälkeläisten nymfi Leton tytär; hänen kaksosveljensä oli kulttuurin ja taiteilen suojelija Apollon. Kun Zeuksen mustasukkainen vaimo Hera sai tietää Leton raskaudesta, hän lähetti jättiläiskäärme Pythonin vainomaan tätä, niin ettei  synnyttämisestä tullut mitään. Viimein etelätuuli lennätti Leton viiriäisen hahmossa Delokselle, silloiselle Ortygialle ( >> Viiriäissaarelle >> ), jossa hän synnytti Artemiksen. Tytär oli tuskin putkahtanut maailmaan, kun hän jo auttoi äitinsä Kynthosvuoren[1] pohjoisrinteellä kasvavan oliivipuun siimekseen ja toimii kätilönä veljensä Apollonin syntymässä. Näin Artemiksesta tuli  synnytyksen suojelija ja Deloksesta Leton, Artemiksen ja Apollonin tärkeä kulttipaikka.[1] https://fi.wikipedia.org/wiki/K%C3%BDnthos

viiriainen.jpgkuu.jpgtheba.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

KORE/PERSEFONE ELÄVÄSSÄ ELÄMÄSSÄ

Torstai 21.1.2021 klo 7:38

INKERI 

MIRKKU 

RIITTA-LIISA 

Lapsuudessaan Inkeri sairasteli vakavasti ja kasvoi siksi enemmän äidin kuin isän tyttäreksi; hänen vanhempi sisarensa sitä vastoin oli isän tyttö Artemis. Inkerin herkkyys oli havaittavissa jo lapsuudessa: hän näki luonnonhenkiä ja merkillisiä unia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

KORE/PERSEFONE JA MUUT NAISARKKITYYPIT

Torstai 21.1.2021 klo 6:14

Kore/Persefonen ja Heran yhdistelmää ilmentävä nainen voi olla joko todellinen kuningatartyyppi tai täysin alistettu, huonosti kohdeltu puoliso. Kumpi tulee käytännön elämässä esille, riippuu pitkälti naisen tietoisuudesta sekä hänen varhaisimmista elämänkokemuksistaan.

aurinko.jpgjohannsebastianbachcopy-151022145930-lva1-app6892-thumbnail-4.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

Kore -mies: Kouros

Torstai 21.1.2021 klo 5:26

Herkkä Kouros turvautuu helposti alkoholiin tai huumeisiin. Haadeksessa olo voi ilmetä rajatiloina tai mielenterveyden järkkymisenä; Kouros on vaaravyöhykkeessä sairastua muita useammin psykoosiin, maanis-depressiivisyyteen tai skitrofeniaan. Miesprostituoidut ilmentävät väistämättä Kourosta.

aleksis_kivi.jpgkaarlo_sarkia2_0.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajattomat arkkityypit

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »